Začalo pro lední medvědy poslední odpočítávání?

Králem arktických oblastí nemůže být nikdo jiný než největší šelma na světě, tedy lední medvěd. Je ovšem otázkou, zda generace, které přijdou po nás, nebudou znát tato sympatická bílá zvířata jen z fotek a filmů…
Asi 150 kilometrů od severního pobřeží Čukotky leží Wrangelův ostrov. Na konci loňského září kolem proplouvala loď s vědeckou expedicí. Té nemohlo uniknout, že pobřeží ostrova je poseto bílými tečkami, které se k sobě shlukují. „To je zvláštní, kde by se na ostrově, kde se zářijové průměrné teploty pohybují kolem nuly, vzalo tolik ovcí?“ pomysleli si mnozí. Bližší pohled ukázal, že se skutečně o ovce nejedná. Po pobřeží se pohybovalo více než 150 ledních medvědů.

Lední medvědi jsou přitom samotáři, kteří přítomnost dalších jedinců svého druhu nijak zvlášť nevyhledávají. Avšak nedostatek potravy je nutí měnit návyky. V případě Wrangelova ostrova stála za změnou medvědího chování velryba, která uvízla na mělčině a stala se vítaným obědem pro několik desítek polárních medvědů. Něco podobného nebylo dosud v případě těchto šelem zaznamenáno.
V důsledku klimatických změn se mění tvář celé planety a arktické oblasti nejsou v tomto ohledu výjimkou. Léto se zde prodlužuje, led mizí, a když se vytvoří, je křehčí než v minulosti. Biotop ledních medvědů tak bere za své. Podle satelitních snímků Evropské kosmické agentury již arktického ledu ubylo natolik, že je otevřena legendární severozápadní cesta. Lodě tedy nebudou muset proplouvat Panamskou úžinou, ale při plavbě z Atlantiku do Pacifiku si svou cestu mohou zkrátit okolo severního pobřeží Kanady.
Intenzivnější lodní doprava by samozřejmě také znamenala více znečištěnou přírodu. Lední medvědi však neskládají zbraně a vymýšlejí nové způsoby přežití.

Především se snaží rozšířit svá teritoria do jižnějších oblastí. Polární medvědi jsou dobří vytrvalci jak ve vodě, tak na souši, takže se tu a tam objeví stovky kilometrů daleko od svého přirozeného areálu.
To mimo jiné vede k tomu, že se v polárních oblastech Kanady potkávají s medvědy grizzly. Poté dochází k mezidruhovému křížení, z něhož vznikají medvědi, pro které se vžil název pizzly.
Oba druhy se od sebe oddělily teprve nedávno, před 250 000 lety, takže medvědi pizzly zůstávají plodní. Oteplování arktických oblastí rovněž způsobuje, že lední medvědi svá mláďata vyvádějí i o měsíc dříve než před nějakými dvaceti lety.
Lední medvědi se rovněž musejí adaptovat na jiný způsob života a hledat si jinou potravu. Na rozdíl od hnědých medvědů, kteří si mohou dopřát ovoce, bobule či jinou rostlinnou stravu, jsou lední medvědi výhradně masožravci. Je to pochopitelné, arktická flóra je chudičká a několikasetkilový medvěd se z lišejníku či mechu nenasytí.

Klasickou kořistí pro lední medvědy jsou tuleni, zejména jejich mláďata. Ta bývají ukrytá v hnízdech pod ledem. Medvěd je zpravidla loví tak, že se k doupěti přiblíží a poté několika mohutnými nárazy pomocí předních tlap rozbije led. Pokud malý tuleň neunikne nouzovou chodbou, která v hnízdě je obvykle jeho matkou připravená, končí jako medvědův oběd.
Jenže, led je na Arktidě stále tenčí a křehčí, což dává výhodu tuleňům, protože praskající led blížící se predátory prozradí.
Pozorování uskutečněná pomocí GPS monitorů, které měli medvědi kolem krku, ukázala, že strategie lovení mláďat tuleňů je čím dál víc neúspěšná. Někteří medvědi se ke své kořisti zkusili dostat skrze vodní přístup do doupěte, ovšem ani to pro ně nepřineslo žádoucí účinky, protože při plavání je potřeba vydat mnohem více energie než při plížení.

Pro tuleně je to jistě dobrá zpráva, pro hladového medvěda nikoliv. Nemálo medvědů boj o tuleně vzdalo a snaží se najít jinou potravu. Zkoušejí tedy štěstí u hnízd divokých hus, skvělých letců, kteří jsou schopni přeletět 600 000 kilometrů z Mexického zálivu až na Arktidu. Pokud se ovšem stanou pravidelnou medvědí kořistí, je docela dobře možné, že změní své zvyky a medvědi budou zase o hladu.
Každopádně přes veškerou medvědí snahu, tyto velké savce zřejmě nečeká růžová budoucnost. V současnosti ve volné přírodě žije 26 000 jedinců, avšak předpovědi naznačují, že v polovině tohoto století klesne tento počet na 15 000. Pokud by trend pokračoval, je docela klidně možné, že na konci století bude posledních pár jedinců přežívat již jen zoologických zahradách.

 

 

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

10 nejchytřejších příslušníků živočišné říše

10 nejchytřejších příslušníků...

Leckdo namítne, že v našem výčtu živočichů s nejvyšší inteligenci schází...
Na koho si dát ve vodách Středozemního moře pozor?

Na koho si dát ve vodách...

V létě se průměrné teploty vody ve Středozemním moři pohybují kolem 15° C, ty...
Probouzí se supervulkán pod Yellowstonským parkem?

Probouzí se supervulkán pod...

Strážcům Yellowstonského parku se podařilo objevit nečekaně velké pukliny na...
Tip na výlet: Po stopě českého lva

Tip na výlet: Po stopě českého lva

Turistická aplikace Mapy.cz si pro milovníky cykloturistiky letos...
Čeští přírodovědci přečetli genom sestřenice všech rostlin

Čeští přírodovědci přečetli genom...

Vědci z Přírodovědecké fakulty UK nedávno přispěli k rozluštění genomu...
Růžová barva je tou nejstarší na Zemi

Růžová barva je tou nejstarší na...

To jsou závěry doktorandského výzkumu Nur Gueneliové, která světle...
Proč mizí polní ptáci z české krajiny?

Proč mizí polní ptáci z české...

Ve vlivném mezinárodním časopise Conservation Letters vyšla studie dokládající, že od...
Záhada zebřích pruhů. Vědci vyvrátili, že by zvířatům sloužily k ochlazování

Záhada zebřích pruhů. Vědci vyvrátili,...

Zebří pruhy nedávají vědcům spát už celá léta. Přestože mají mimořádný...
V laboratoři se podařilo vyvinout první hybridní embryo nosorožce

V laboratoři se podařilo vyvinout...

Nosorožci bílí severní jsou na samém pokraji vyhynutí; na světě zbývají už...
Vědci objevili nový druh miniaturního průhledného pavouka

Vědci objevili nový druh...

Doslova maličkatý nález učinili američtí vědci z univerzity v...

Nenechte si ujít další zajímavé články

VIDEO: Jak by vypadal svět bez plastů?

VIDEO: Jak by vypadal svět bez...

V poslední době slýcháme velmi často informace o tom, jak...
První světová válka zuřila i na africkém jezeře!

První světová válka zuřila i na...

Desítky mužů se lopotí v africké savaně. Vedro je k zalknutí. Po vodě ani...
Může nadměrný hluk útočit až na srdce?

Může nadměrný hluk útočit až na...

Bydlení u rušné komunikace, u letiště či třeba u hlučné továrny se směnným...
3 nejslavnější toreadoři: Sklání se před nimi býci i diktátor

3 nejslavnější toreadoři: Sklání se...

Francisco Goya se opět chápe štětce. Muž, který mu sedí modelem, se ani nepohne....
Sigourney Weaverová: Její Ripleyová zůstává nejslavnější akční hrdinkou!

Sigourney Weaverová: Její Ripleyová...

Nejvýznamnější akční hrdinka v dějinách filmu, a také jedna z nejčastěji a...
VIDEO: Krmit žraloka holou rukou není dobrý nápad!

VIDEO: Krmit žraloka holou rukou...

Zdá se vám krmení žraloků jako šílený nápad? A co krmení žraloků holou...
Podvodná cizinka princezna Caraboo: Navštívila Napoleona I. Bonaparta ve vyhnanství?

Podvodná cizinka princezna Caraboo:...

Večer 3. dubna 1817. Na prahu ševcova domku v obci Almondsbury na...
Přehledně: Co jste dosud nevěděli o Tunisku?

Přehledně: Co jste dosud...

Tunisko, omývané vodami Středozemního moře, pro Evropana představuje...
VIDEO: Vodní postel pro kuře

VIDEO: Vodní postel pro kuře

Kur domácí a voda? Nepříliš časté a obvyklé...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.