Domů     .Top
Nezávislost maďarské vědy ohrožena
Martin Janda 8.7.2018

Partnerské akademie věd zemí Visegrádské čtyřky i instituce sdružené v organizaci ALLEA se obracejí na maďarské představitele s výzvou, aby přehodnotili navrhovanou novelu zákona o Maďarské akademii věd a návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2019, které by měly nepříznivý dopad na Maďarskou akademii věd, její finanční a vědeckou nezávislost..

Dopis podepsaný předsedy Akademií věd České republiky, Polska a Slovenska poukazuje na nezbytnost základního výzkumu vedeného touhou po poznání pro jakýkoli fungující a úspěšný systém výzkumu a inovací.

Vyjadřují přesvědčení, že bez zákonných a finančních záruk by bylo takovéto fungování Maďarské akademie věd ohroženo.

„Maďarská vláda hodlá omezit vědeckou autonomii Maďarské akademie věd a snížit její rozpočet. V parlamentu se má v nejbližší době hlasovat o změně zákona o Maďarské akademii věd, a v návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2019 je navržena výrazná redukce jejího rozpočtu,“ upozorňuje předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

„Takové kroky jsou nepřijatelné pro demokratickou zemi s rozvinutým průmyslem a velmi dobrou úrovní vědy a výzkumu. Jsme přesvědčeni, že takové kroky povedou v příštích letech ke snížení konkurenceschopnosti Maďarska a ke snížení celkové úrovně vzdělání i vzdělanosti v této zemi, včetně negativních dopadů na celý region.

Proto jsme se dohodli s polskými a slovenskými kolegy, že Maďarskou akademii věd podpoříme,“ dodává předsedkyně české Akademie věd.

S podobnou výzvou se obrátilo na maďarského ministra pro inovace a technologie László Palkovicse rovněž vedení evropské federace národních akademií přírodních a společenských věd ALLEA (All European Academies), která v současnosti sdružuje téměř 60 akademií z více než 40 evropských zemí.

Ve svém dopise zdůrazňuje, že Maďarská akademie věd je cenným členem ALLEA od jejího založení; její vynikající vědci a výsledky interdisciplinárních výzkumných center, institucí a vědeckých skupin nemají v Maďarsku konkurenci a těší se všeobecné důvěře maďarské veřejnosti i evropské vědecké obce.

„ALLEA má silný pocit, že navrhovaná novela zákona o Maďarské akademii věd a návrh zákona o státním rozpočtu Maďarska pro rok 2019 odstraňuje právní i finanční záruky pro řádné fungování akademie ve vztahu k rozhodnutím týkajícím se zaměstnanců i výzkumných programů a v konečném důsledku také ohrožuje vědeckou nezávislost akademie…,“uvádí ve svém dopise ALLEA.

Upozorňuje dále, že se včas nevedly dostatečně podrobné konzultace se všemi příslušnými zainteresovanými subjekty o těchto zásadních změnách a zejména chybí souhlas Maďarské akademie věd s jejich zavedením.

V důsledku toho by podle vedení ALLEA mohlo dojít ke snížení rozsahu i kvality výsledků výzkumu v Maďarsku.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz