Domů     .Top
OBRAZEM: Příběh vzducholodi Hindenburg
Martin Janda 20.6.2018

Obyvatelé Paříže toho dne mysleli, že je šálí zrak. Zatímco kalendář ukazoval 24. září 1852, nad hlavami Pařížanů letělo cosi, co připomínalo velký doutník. Pod ním byla změť lan a v nich seděl člověk.

Pilotem a zároveň konstruktérem první vzducholodi byl Henri Giffard (1825–1882). Ve svém stroji uletěl 27 kilometrů přes Versailles do Trappes při průměrné cestovní rychlosti 8 kilometrů za hodinu..

Prakticky použitelnou, řiditelnou vzdušnou loď s benzinovým motorem postavil Brazilec Alberto Santos-Dumont (1873–1932) v roce 1898. Záhy se vzducholodě začaly stavět po celém světě. Série různých havárií však způsobila, že mnohé země od nich ustupovaly a ve 30. letech 20. století je rozvíjelo již jen Německo.

Tomu se zatím nehody vyhýbaly, i když své vzducholodě plnilo výbušným vodíkem. Synonymem vzducholodí se stal právě německý Hindenburg.

V roce 1936 přišel vrchol německého konstruktérství v podobě vzducholodi LZ 129 Hindenburg, pojmenované na památku zesnulého maršála a prezidenta.

Stroj byl dlouhý 245 metrů a hravě převýšil desetipatrový dům a byl schopen letět rychlostí 130 km/hod. asi 200 metrů nad zemí.

Duralová kostra vzducholodi ve Friedrichshafenu.

První sezona Hindenburgu roku 1936 byla nesmírně úspěšná. Loď absolvovala bez problémů sedm zpátečních letů do Brazílie a cekem deset na vůbec první pravidelné vzdušné lince spojující Evropu a USA.

11. květen 1936, Hindenburg se připravuje na cestu z USA do Německa.

Interiéry vzducholodi

Hindenburg nad Bostonem

Americká pobřežní stráž doprovází vzducholoď nad letištěm Lakehurst v New Jersey. Právě tam vzducholodě přistávaly.

Vývoj vzducholodi započal už v roce 1931 v době Výmarské republiky. Do provozu se dostala už za vlády nacistů, kteří původní černočervenožlutou vlajku nahradili vlajkou s hákovým křížem.

Obrovský hangár na letišti Lakehurst.

Hindenburg na Lakehurstu 9. května 1936.

Další momentka z letiště Lakehurst

Hindenburg nad Manhattanem.

Moderní elektrifikovaná kuchyně.

Cestující měli při letu neopakovatelný výhled

Vzducholoď plující nad New Yorkem. Kalendář ukazoval 6. květen 1937…

Právě ten den došlo nad Lakehurstem ke katastrofě…

Při běžném přistávacím manévru vzducholoď vzplála.

V troskách lodi zahynulo 36 lidí, dalším 62 se z ohnivého pekla podařilo uprchnout.

Příčinou katastrofy byl pravděpodobně elektrický výboj

Odvoz raněných

Trosky vzdušného korábu

To byl konec německých vzducholodí. Poslední z nich byla rozebrána v roce 1940 a materiál z ní byl použit na výrobu stíhaček.

Pohřební obřad, oběti na poslední cestu vyprovázejí nacistické vlajky…

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz