Domů     .Top
Vychytávka pro lenochy: Chytré papuče, které se samy uklidí na místo

komerční sdělení

Tahle domácí obuv rozhodně nestojí za starou bačkoru. Japonci vybavili každou trepku párem koleček a miniaturním motorkem, takže když pantofle vyzujete, samy se po stisknutí tlačítka vrátí na původní působiště.

Lenoši a sklerotici budou ale jásat předčasně. „Samoparkovací“ papuče do obchodů nejspíš nikdy nedorazí. K čemu tedy slouží?.

Nezvyklé jezdící bačkory nepocházejí z dílny některé z mnoha společností, které se zabývají vývojem zařízení pro digitální domácnost, ale kupodivu s nimi přišla japonská automobilka Nissan.

Neposedné papuče totiž mají v podrážkách stejnou technologii, která pomáhá řidičům nové verze elektrických vozů Nissan Leaf s parkováním. Jde o systém ProPilot Park.

Hotel, kde se hýbou samy přezůvky, stoly i polštáře

Asi 80 km od Tokia stojí hotel ProPilot Park Ryokan Inn, kde mají pokojské trochu snadnější práci než jinde. Nejenom že jim odpadnou starosti s uklízením rozházených papučí po hostech, protože tady brázdí podlahu místností autonomní papuče, ale stejné schopnosti dostaly i některé kusy nábytku.

Zatímco Středoevropané si v obýváku potrpí na pohodlná křesla a sedačky, Japonci se scházejí okolo nízkých stolů a sedí u nich na speciálních polštářích. Nissan proto rozpohyboval i tyto stoly a polštáře.

Uklizečkám stačí zmáčknout tlačítko na stěně, a všechno se za chvíli vrátí na své místo. Navíc toto malé představení také často baví ubytované hosty.

Japonská automobilka s uvedením neposedných bačkor či polštářů na trh nepočítá. Stačí jí, že vyvolávají rozruch kolem její technologie pro autonomní řízení.

Co autonomní papuče neumí?

Největším peciválům by se určitě líbilo, kdyby samoparkovací bačkory jezdily, i když je mají právě nazuté na nohách. Bohužel či bohudík, záleží na vašem úhlu pohledu, tímto způsobem to nefunguje.

Ale ani zarytí odpůrci jakéhokoli pohybu nemusí klesat na mysli, v sortimentu „chytré“ domácnosti se pro ně vyrábí či připravují produkty jako záchod se sklápěním prkénka pomocí mobilní aplikace nebo pohyblivá lednice.

Zkrátka v budoucnu se mohou lenoši těšit na dny, kdy jim k přežití bude stačit vyvinout energii pro několik kroků a párkrát zmáčknout tlačítko.

Použité fotografie: Nissan

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz