Domů     .Top
5 rad, jak poznat dobrou účetní

komerční sdělení

Podle čeho poznat dobrou účetní firmu? Svěření účetnictví je záležitost velké důvěry, jak se správně rozhodnout?Zeptali jsme se Martina Kotase, jednatele společnosti Učtomila (www.uctomila.cz).

Martine, jaká je současná situace na trhu? Opravdu záleží, jakou mám účetní, nebo se jedná o pouze o to, kdo naťuká přiznání do počítače?

Na trhu je spousta účetních, kteří nabízí opravdu kvalitní služby. Existuje však i spousta společností, kterým je lepší se vyhnout. Naštěstí, podnikatelé bývají často zodpovědní a nesvěří své finanční informace a daňová přiznání komukoliv.

Podle čeho se tedy při výběru rozhodnout?

Vždy je nejlepší doporučení od někoho známého nebo si ověřit reference. V praxi se často setkáváme se situací, kdy podnikatelé svěřují účetnictví rodinným příslušníkům, kteří mají vystudované ekonomické lyceum a účetnictví studují za pochodu. Této variantě bych se doporučil vyhnout.

.Co vede podnikatele k tomu, aby svěřili účetnictví někomu, kdo nemá moc zkušeností?

Primárně touha ušetřit. Ve finále zaplatí více, než u klasické účetní firmy, která dokáže ušetřit v rámci automatizace značné části účetních procesů.

Pod pojmem účetní, si představím starší paní, u které si automatizaci moc nedovedu představit. Nemám pravdu?

Nemáte, účetnictví se vyvíjí stejně jako jiné obory. Účetní, kteří to s profesí myslí vážně, musí znát základy IT. Můj názor je, že profese účetní se změní v takzvané účetní programátory, kteří budou pouze nastavovat účetní programy.

Kolegové a kolegyně, o kterých mluvíte Vy, budou řešit automatizace pouze u automatizovaných praček (smích pozn. redakce).

Předpokládám, že Účtomila je pouze online a pro lidi, co zvládají práci s moderními technologiemi.

Vůbec ne, stále máme asi 30 % klientů, kteří využívají offilne služby. Neustále se snažíme naše klienty učit, veškeré vymoženosti, ale nikoho nepřesvědčujeme. Pokud má někdo rád tužku a papír, nemáme nic proti.

Opravdu tužka a papír?

Ano, například myslivecké spolky snad nedokážou fungovat jinak, prozatím.

Abychom to zkrátili, podle čeho bych si teda měl vybrat dobrou účetní?

Měl byste se zaměřit na několik podstatných věcí.

1.Zjištěte si reference.

Navštivte je osobně a udělejte si obrázek sami.

2.Ověřte si dochvilnost a pečlivost

Kvalitu účetní společnosti či účetního poznáte podle toho, že účetnictví zpracovává průběžně. Cokoliv je děláno na poslední chvíli mívá větší výskyt chyb.

Pokud se účetního zeptáte v polovině roku na předběžnou daňovou povinnost, měl by Vám odpovědět a neodkazovat se až na konec roku.

3.Cena

Kvalitní účetní služby nejsou levnou záležitostí, ale nejlepší nemusí být nejdražší. Vždy porovnejte více nabídek.

4.Zjistěte si, zda má účetní společnost pojištění

Zjistěte si, jestli má váš účetní profesní pojištění odpovědnosti za škodu a do jaké výše je škoda pokryta.

5.Pomáhá Vám v řešení problémů nebo je příčinou problémů?

Navrhuje Váš účetní řešení problému nebo je na Vás chrlí jeden za druhým? Hodně účetních bývá příčinou problému, protože neznají řešení komplikovaných situací.

Ne nadarmo se říká, že „účetní je člověk, který řeší problém, o kterém nevíte, způsobem, kterému nerozumíte“.

Přesvědčil jste mě, jak změním účetního?

Většina dobrý účetních společností vyřeší převod účetnictví za Vás. Jenom si vybrat tu správnou účetní firmu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz