Domů     .Top
Ve SpaceX vylepšili raketu Falcon 9. Musk si přeje, aby ji využili pro 100 startů

komerční sdělení

Průkopníci ze SpaceX už dosáhli historického milníku v dobývání vesmíru, když opakovaně použili jednu raketu dvakrát. Jenže nejnovější verze Falconu 9 nazvaná Block 5 stojí před ještě odvážnější výzvou.

Vylepšená raketa, která poprvé vzlétla v květnu, má zvládnout dokonce stovku startů. Aspoň s tím počítá šéf firmy, Elon Musk. Jak tým ze SpaceX novou raketu zdokonalil?.

Inženýři ze SpaceX sice poslali v loňském roce ke hvězdám nejvíce raket ze všech, když si připsali na triko celkem 18 úspěšných letů, ale příprava mezi přistáním a druhým startem jednoho stroje se vždycky natáhla na pár měsíců.

Vylepšený Block 5 má dlouhé čekání zkrátit na 48 hodin. I když se zatím jedná o vytyčený cíl, Elon Musk už si brousí zuby na snížení tohoto intervalu dokonce na 24 hodin v roce 2019. Zkrátka se nedrží při zemi.

Pro 10 letů po sobě je třeba jen doplňovat palivo

Rychlejší cesty do vesmíru umožňuje několik novinek. Nejnovější verzi Falconu 9 nyní vybavili zasunutelnými přistávacími nohami. Dříve se musely nohy pracně odmontovat, což všechno zbytečně prodlužovalo.

Raketa dostala silnější tepelný štít pro průchod žhavou atmosférou Zeměkoule při zpáteční letu a motory Merlin teď disponují větším tahem.

První stupeň zdokonaleného Falconu 9 proto dokáže vystartovat desetkrát za sebou, aniž by potřeboval výraznější zásahy od techniků. Stačí jen doplnit palivo a vyměnit druhý stupeň na „čumáku“ rakety. Drobné úpravy po deseti vesmírných návštěvách pak údajně dovolí navýšit celkový počet letů jedné nosné rakety až na neuvěřitelnou stovku.

SpaceX ale musí nejdřív svá silná slova teprve dokázat. Když se nic nepokazí, koncem letoška mohou jejich vesmírné stroje vzlétnout třikrát až čtyřikrát, koncem roku 2019 poslouží jedna raketa až desetkrát. Na přelomovou stovku si tedy ještě počkáme.

Muskův sen: Start vylepšeného Falconu každý týden

Přestože verze Block 5 zatím vylétla a přistála jen jednou, když nedávno vynesla na oběžnou dráhu bangladéšský satelit, Elon Musk už začal rozvíjet megalomanské plány.

Rád by svou „sbírku raket“ rozšířil na 30 až 40 raket, které by v příštích 5 letech podnikly dohromady 300 misí do kosmu. To znamená 60 letů za rok a tím pádem jeden start Falconu 9 za týden.

Uvidíme, jestli takové vražedné tempo SpaceX ustojí. Nyní se musí první Block 5 „pokřtěný vesmírným dobrodružstvím“ rozebrat a důkladně prozkoumat, aby se ověřilo, že všechny součásti pracují, jak mají. Než se znovu podívá do kosmu, zabere to nejspíš několik měsíců.

Právě Falcon 9 spolu s komickou lodí Dragon by měl později přepravovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) astronauty NASA, na čemž se dříve obě strany smluvně dohodly. Bezpečnostní pravidla NASA to umožní, až raketa nejnovější verze Block 5 uskuteční nejméně 7 bezproblémových letů.

Použité fotografie: SpaceX

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz