Domů     .Top
Loni objevená bronzová nádoba na Pardubicku má „příbuzné“ v Maďarsku

Tři tisíce let stará bronzová nádoba, senzační archeologický objev loňského roku, zařadila oblast Pardubicka na mapu evropsky významných lokalit doby bronzové a zamotala hlavu nejen archeologům.

Není totiž jediná – velmi podobné „sestry“ se nacházejí i v Maďarsku. Zjistili to archeologové Východočeského muzea v Pardubicích, jehož sbírky nález obohatil a kteří se zapojili do mezinárodního výzkumného projektu. Nyní také prozradili místo nálezu – obec Kladina na Pardubicku..

Foto: Kladinská situla během konzervace/ VCM Pardubice

Nález takzvané situly rezonující v médiích překvapil maďarské archeology z muzeí v Debrecínu a Hajdúböszörmény, kteří registrují čtyři velmi podobné nádoby s téměř identickou výzdobou, a proto se pardubickému muzeu ozvali s prosbou o spolupráci.

„Prostřednictvím tohoto vzácného a neobvyklého předmětu se vydáváme po stopách tři tisíce let starých kulturních vazeb mezi Pardubickem a Karpatskou kotlinou, které ožívají v práci současných vědců. Archeologové Pardubického kraje se společně s maďarskými kolegy zapojili do projektu IPERION CH Institutu nukleárního výzkumu Maďarské akademie věd, kde právě analyzují vzorky nádob,“ prozradil Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, v jehož majetku nádoba je.

Foto: Jedna z maďarských situl uložená v muzeu v Hajdúböszörmény/VCM Pardubice

„Situla byla nalezena v září roku 2017 v písečné duně na východním okraji katastru obce Kladina, proto jsme o ní začali mluvit jako o kladinské situle,“ oznámil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

„Lokalitu archeologové důkladně prozkoumali a geofyzikální průzkum vyloučil, že by situla byla součástí pohřební výbavy, nebo se nacházela na soudobém sídlišti. Předběžně nález interpretujeme jako záměrně uložený samostatný předmět,“ vysvětlil Libánek.

„Sestry“ sdílejí výzdobu i okolnosti nálezu

I okolnosti maďarských nálezů jsou podobné – nádoby byly uloženy samostatně daleko od sídelních oblastí. „To by mohlo naznačovat votivní účel nádoby, tedy že sloužila jako dar nebo oběť bohu při obřadu, který byl s nádobou spojen.

V úvahu připadá takzvaný picí rituál, při kterém představitel moci zavazoval své podřízené a upevňoval svou moc,“ prozradil jednu z hypotéz archeolog Jan Jílek. Posiluje ji i proso, které bylo nalezeno v jedné z maďarských nádob a z kterého se v době bronzové vařilo pravděpodobně pivo.

Foto: Zkoumání vzorků v Institutu nukleárního výzkumu v Debrecínu/VCM Pardubice

V současné době Institut nukleárního výzkumu (Atomki) Maďarské akademie věd v Debrecínu určuje složení slitiny, ze které je situla vyrobena, a porovnává ji s jinými bronzy, které byly použity při výrobě situl v pozdní bronzové éře v Karpatské kotlině.

Výsledek by mohl napovědět, kde se nacházelo výrobní centrum těchto nádob. „Už dnes víme, že kladinská nádoba byla na základě analýz provedených v Ústavu kovových materiálů a korozního inženýrství Vysoké školy chemicko-technologické vyrobena z bronzu s příměsí kobaltu.

Tento prvek byl součástí sulfidických rud těžených v pozdní době bronzové v oblasti Alp nebo Karpat, což naznačuje, že naše úvahy by mohly být správné,“ dodal Jílek.

Jediná situla se zachovaným dnem

Jako jediná ze sesterských nádob má kladinská situla zachované dno. Nedokonale pálená zemina, kterou duté dno obsahovalo, je také předmětem výzkumu. Jeho výsledky se čekají v září.

Foto: Dno kladinské situly po zpevnění/VCM Pardubice

Pardubičtí,  debrecínští a hajdúböszörménští archeologové se nyní připravují na další projekt v rámci visegrádské čtyřky, aby zjistili co nejvíce informací o záhadných nádobách a lidech, kteří je před 3000 lety uložili do země.

„Naším cílem je, aby nádoba, vzácný doklad řemeslné zručnosti našich předků i doklad o provázanosti evropských regionů, byla prezentována veřejnosti ve Východočeském muzeu v Pardubicích po ukončení rozsáhlých rekonstrukcí na pardubickém zámku, které budou vrcholit v roce 2021,“ vyslovil přání 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Foto: Geofyzikální průzkum v místě nálezu/ VCM Pardubice 

Kladinská nádoba – souhrnné informace

–           nalezena v září 2017 u Kladiny na Pardubicku

–           největší průměr 60 centimetrů, výška 65 centimetrů

–           výzdoba obrazci tažných ptáků, kteří táhnou sluneční kotouč

–           v Maďarsku existují čtyři „sesterské“ nádoby

–           její výzkum probíhá v rámci projektu IPERION CH (Integrated Platform for the                    European Research Infrastructure ON Cultrural Herigate)

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz