Domů     .Top
Když věda umožní návštěvníkům být uvnitř uměleckého díla

Pokud vás zajímá dění na poli virtuální reality, máte rádi umění a vše rádi vyzkoušíte na vlastní kůži, vyrazte do pražského Pidikina v holešovickém Vnitrobloku.  Marek Kulkovský ze skupiny Etnetera Group připravil společně s počítačovým umělcem a designérem Vladimirem Stormem vernisáž jedinečné expozice virtuální reality.

Virtuální umělecký zážitek v intimním prostoru Pidikina si budete moci vyzkoušet ve vybrané dny..

https://www.youtube.com/watch?v=-wYR7FCdZs8

Video: Jaké je to dívat se ve VR sám na sebe?

Vladimir Storm patří mezi přední evropské digitální umělce zaměřující se na oblasti virtuální a rozšířené reality, interaktivní grafiku, videohry, uživatelská rozhraní, bioinformatiku (vědní disciplína, která se zabývá metodami pro shromažďování, analýzu a vizualizaci rozsáhlých souborů biologických dat) a umělou inteligenci.

Vystudoval počítačové vědy, radiofyziku a klasické umění, často přednáší na významných konferencích a provozuje pravidelná setkání příznivců umělecké virtuální reality Creative VR meetup v Berlíně. „Myslím, že žijeme v jedinečné historické době a můžeme být pionýry utvářejícími a zkoumajícími nové médium,“ vysvětluje Vladimir Storm proč se rozhodl používat pro zobrazení své nejnovější tvorby právě virtuální realitu.

„Chápu VR jako další jazyk, kterým mohu hovořit a použít ho k vyjádření sebe sama. Je neuvěřitelné, že můžeme vytvářet fantastické světy z našich snů a pozvat ostatní, aby je také zažili.“.

Vědec nebo umělec? Obojí!

Ve skupině Etnetera Group se rychle se rozvíjejícímu světu virtuální reality (VR) v podobě řešení pro podnikovou sféru věnuje Etnetera a.s. a startup VRgineers. „Virtuální realita se uplatní v řadě odvětví, včetně medicíny a vzdělávání, ale i ve hrách a umění,“ vysvětluje Marek Kulkovský, UX Designer ze skupiny Etnetera Group.

„Při cestách po Evropě jsem poznal mnoho umělců, kteří se ve VR rozhodli tvořit svá díla. Doufáme, že naše spolupráce s Vladimirem Stormem a Pidikinem holešovického Vnitroblocku osloví místní umělce, kteří se o toto nové médium začnou také zajímat.“ Instalaci s umělecky ztvárněným virtuálním světem v podání Vladimira Storma připravili specialisté z Etnetery u příležitosti Týdne inovací, aby si veřejnost mohla vyzkoušet virtuální realitu v uměleckém podání.

Foto: Návštěvníkům vernisáže bude nápomocen kurátor. Nemusíte se tak bát, že byste si sami s technikou neporadili./Etnetera Group  a. s.

Automobiloví inženýři navrhují ve VR

Z komerčních zakázek vývojářské firmy Etnetera a.s. si v minulosti veřejnost mohla vyzkoušet mobilní aplikaci Karoq VR, jež byla vytvořena u příležitosti uvedení nového modelu značky Škoda Auto na loňském autosalonu ve Frankfurtu.

Startup VRgineers se zaměřuje na vývoj headsetu pro virtuální realitu s rozlišením 5K. Headset je firmami využíván k navrhování, prototypování a školení v automobilovém průmyslu, letectví, architektuře a dalších odvětvích.

Foto: VR headset s rozlišením 5K od VRgineers/Etnetera Group  a. s.

Kde je „vchod“ do umělecké reality?

Pro dočasnou instalaci expozice virtuální reality Vladimira Storma bylo zvoleno Pidikino v holešovickém Vnitroblocku – rozsáhlém multifunkčním prostoru mezi Tusarovou 31 a Dělnickou 32 nabízejícím kavárnu, obchůdky, workshopy, umělecké a kulturní akce a další možnosti trávení volného času.

Holešovice jsou navíc lokalitou se subkulturou, která má blízko k umění i nejmodernějším technologiím. Návštěvníci si sem mohou přijít vyzkoušet podivuhodné virtuální světy Vladimira Storma ve vybrané dny.

Foto: Vývoj automobilů ve VR je podstatně levnější a navíc v ní mohou pracovat designéři z různých částí světa, a to i společně./Etnetera Group  a. s.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz