Domů     .Top
Světově unikátní detektor elektronů pochází z Brna

Tým brněnských vědců vyvinul a patentoval unikátní detektor elektronů pro tzv. environmentální rastrovací elektronový mikroskop (EREM). Díky této novince mohou vědci zkoumat i vysoce citlivé vzorky v přirozeném stavu. To vše díky velmi vysoké citlivosti nového detektoru, který je schopen pracovat při tlaku plynů, který se blíží běžným podmínkám v přírodě.

Zpráva o této novince byla nedávno publikována v nejprestižnějším vědeckém časopise pro elektronovou mikroskopii, Ultramicroscopy. .

Ilustrační foto

Detektory elektronů jsou v podstatě oči elektronového mikroskopu. Kolika různými detektory je mikroskop vybaven, tolik různých typů informací jsou vědci schopni vidět a následně analyzovat. Úroveň detektorů ovlivňuje jak rozlišení elektronových mikroskopů, tak kvalitu obrazu, který je dnes výsledkem digitálního zpracování a operátor mikroskopu jej vidí na monitoru počítače.

Brněnskými vědci vyvinuté zařízení v sobě kombinuje tři typy vzájemně integrovaných detektorů, které umožňují současně zkoumat povrchovou topografii i materiálové složení vzorků a to s relativně vysokou kvalitou i v prostředí různě vysokého tlaku plynů.

Místo šumu ostrý obraz

Detektor je tak citlivý, že dokáže zachytit informaci i při velmi nízkých proudech elektronového svazku, tedy v podmínkách, kde většina ostatních detektorů „vidí“ pouze šum. Mikroskop vybavený tímto detektorem umožňuje zkoumat i ty nejcitlivější biologické vzorky často v přirozeném stavu tak, že jim elektronový paprsek prakticky neublíží.

Detektor je navíc schopen jednoduchým způsobem informace filtrovat, a to poprvé na světě i v prostředí vysokého tlaku plynů environmentálního rastrovacího elektronového mikroskopu (EREM).

Sečteno, podtrženo – brněnští vědci v čele s doktorem Nedělou představili promyšlený, avšak z hlediska realizace relativně jednoduchý a levný koncept detektoru, jehož činnost úspěšně otestovali. Unikátní vlastnosti spolu s nízkou výrobní cenou dělají z detektoru vysoce atraktivní inovaci pro všechny výrobce elektronových mikroskopů na světě a jistě vítanou novinku pro jejich uživatele.

Nový detektor je výsledkem více než desetiletého výzkumu a vývoje, na němž se podílelo několik vědců ze skupiny Environmentální elektronové mikroskopie Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) AV ČR vedený Ing. et Ing. Vilémem Nedělou, Ph.D. v Brně.

Unikát ve světovém srovnání

Tento detektor elektronů je nejnovějším z řady objevů, které byly vědeckou skupinou Environmentální elektronové mikroskopie Ústavu přístrojové techniky AV ČR v Brně v posledních letech představeny. I díky němu na půdě ústavu vznikla jedinečná vědecká laboratoř, která nemá na světě obdoby.

Není zaměřena pouze na základní výzkum a vývoj detekčních systémů a speciálních metod pro speciální mikroskop (EREM), ale také na spolupráci s českými i zahraničními vědci z různých vědních oborů.

V laboratoři  se například zabývají výzkumem raných somatických embryí rostlin související s jejich „klonováním“, výzkum geneticky modifikovaných rostlin, speciálních biopolymerů pro průmyslové i lékařské použití, vzorků ledu pro pochopení jeho vlastností i výzkum globálních klimatických změn.

Zdejší výzkum rozsivek (jednobuněčné fotosyntetizující organizmy) probíhá pomocí originální, skupinou vědců nedávno představené metody (tzv. Low Temperature).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz