Domů     .Top
Stromy jako ovladač na déšť

Vědci už nějaký čas podezřívali stromy ze spoluúčasti na spouštění období dešťů v Amazonii. Jenže pro jejich usvědčení jim prozatím chyběli konkrétní důkazy. To nyní změnily snímky ze satelitu Aura a jejich následná vědecká analýza.

Data i vysvětlení přinesl výzkum mezinárodního týmu vědců složený z odborníků z Francie, Spojených Států a Číny. Satelit Aura patří společnosti NASA a je určen k výzkumu chemických procesů v atmosféře.

Nad oblastí deštného pralesa, zejména v těch částech, kde je velká koncentrace prastarých stromů, byla zaznamenána vlhkost, která neodpovídala ani obdobím ani složením odpařené vodě z oceánů. Na satelitních snímcích má každá vlhkost odlišný odstín a lze je tedy dobře rozeznat.

Během vypařování navíc vodní molekuly obsahující deuterium (izotop vodíku s jedním protonem a jedním neutronem) zůstávají v oceánu. Jenže porost v deštném lese nasaje vlhkost z půdy a přebytečnou vodu následně vyloučí listy (transpirace) beze změn ve struktuře molekul.

Takže velké množství deuteria nacházejícího se ve vodní páře nad pralesem, usvědčilo rostliny ze spoluúčasti na vyprovokování dešťů.

Komu se zelení tomu naprší

Jižní Amazonie zabírá přibližně třetinu jihoamerické pánve a díky působení lidské činnosti na ni navazují rozsáhlé plochy zemědělsky obhospodařované půdy a subtropická savana. A právě zde dochází ke zkracování období dešťů a lenivějšímu přístupu stromů k jejich vyvolání.

Vědci upozorňují, že pokud by tento princip neexistoval, celá oblast by se proměnila v savanu a později dokonce v poušť. Okrajové části, ve kterých se nacházejí mladé stromy a vegetace není tak bujná, na konci období dešťů často usychají.

Zatímco v srdci Amazonie se nacházejí prastaří jedinci, jejichž kořenový systém sahá do značných hloubek. Nemají tedy problém se zásobováním vodou ani na konci období sucha. Naopak jejich aktivita se zvyšuje s intenzitou slunečního světla.

Satelitní snímky dokládají, že oblast se více zazelená. Protože více fotosyntézy znamená bujnější růst, více listů a tím i plochy na odpařování vody.

Až se odpaří, tak…

Voda, která se odpaří do ovzduší, rozhýbá atmosférické proudění a nad oblastí se začne vytvářet nízká oblačnost. Vědci zabývající se tímto výzkumem následující sled událostí popisují jako dominový efekt.

Z nízké oblačnosti se spustí déšť, který ohřeje atmosféru, a to způsobí pohyb vzduchu směrem vzhůru a tím se spustí cirkulace.  To všechno dokázali stromy díky transpiraci. Toto pošťouchnutí atmosféry nad pralesem následně dá do pohybu vítr, který přinese vlhkost z oceánů.

Narušení rovnováhy

Vědci upozorňují, že tento fascinující proces je velmi citlivý na změnu podmínek. Stačí, aby v oblasti chyběl dostatečný počet starých stromů, které dokážou aktivně vypouštět takové množství vody, jež by o několik měsíců později ovlivnilo počasí v celé oblasti.

Samozřejmě i vliv člověka a jeho činnosti v oblasti  má na celý proces vliv. Celý křehký systém může narušit také velké množství pevných nebo kapalných částic (aerosolů) v atmosféře, které mohou pocházet klidně z české republiky.

Navíc kácení velmi starých stromů v oblasti narušuje přirozenou rovnováhu lesa. Aby se celý proces uchoval, musí být všichni „hráči“ ve hře.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz