Domů     .Top
Agenti a špióni všude kolem nás

komerční sdělení
X COMPANY – EPISODE 204

Poslední dobou jste nejspíš zaznamenali situaci okolo ruského agenta v Británii Skripala, která ukazuje, že život špiona může být vskutku dramatický. Stejně dramatická je však i historie celého oboru špionáže..

Nejprve jedna definice. Na Wikipedii – byť se v tomto případě jedná o zdroj, nad nímž mnozí akademici minimálně pozvednou obočí – je definice špionáže následující: „Špionáž je obor lidské činnosti zabývající se soustřeďováním strategických informací, které nelze získat z otevřených zdrojů. Jedná se o informace, které jsou druhou stranou považovány za tajné.“.

Nejznámější špion je trochu paradoxně špion fiktivní – britský gentleman James Bond, který zabíjí padouchy stejně nenuceně, jako miluje ženy, jejichž srdce láme. Jenže když se nad tím zamyslíme, už to není tak paradoxní, jako spíš logické – dobrého špiona totiž poznáme podle toho, že ho nepoznáme.

Na rozdíl od jiných oborů totiž není ambicí dobrého špiona vyjít z anonymity, natož se proslavit.

V realitě neznáme ani tak konkrétní osoby, jako spíš instituce, pod jejichž hlavičkou pracují. Na jedné straně tu máme agenty CIA a FBI, na straně druhé lidi z bývalé NKVD či KGB, jejímž přímým nástupcem je Federální bezpečnostní služba (FSB). Tajné služby máme i v Česku, ale jsou tajné, takže se o nich nemluví.

KGB a CIA to však samozřejmě nezačalo, i když tyto úřady hrály významnou roli ve formování řemesla i v dočasném udržování bipolarity světa. Jak se píše v encyklopedii špionáže na portálu Faqs.org, je špionáž stejně stará jako sama civilizace – jen v Bibli jsou špioni zmíněni asi stokrát.

Přes „dlouhou“ historii však „strategické zpravodajství“ až zhruba do konce osmnáctého století fungovalo ad hoc. Zkrátka neorganizovaně a náhodně, pro konkrétní daný případ. Postupně se obor vypiloval k dokonalosti, načež ve století dvacátém sehrál významnou úlohu nejen v již zmíněné studené válce, ale ještě předtím i v první a druhé válce světové.

Z té první známe éterickou bytost a tanečnici, známou pod jménem Mata Hari, která nakonec skončila neslavně, prakticky dokonalé špionské sítě ale vznikaly právě za druhé světové války.

Například podle článku o historii ruské špionáže v USA na portálu Neviditelný pes měla výzvědná služba NKVD v roce 1941 ve Spojených státech infiltrovaných celkem 221 agentů. A o projektu Manhattan – utajovaném vývoji atomové bomby – věděli Sověti už někdy v letech 1941 – 1942, přitom samotný projekt se rozjel až v srpnu roku 1942.

O špionáži, konkrétně o té z období druhé světové války, také vypráví osmidílný dobrodružný seriál s názvem X Company, který na české obrazovky přináší kanál Epic Drama. Seriál mapuje zážitky pěti rekrutů z Kanady, USA a Velké Británie, kteří jsou po špionském výcviku v ultra tajném zařízení na břehu jezera Ontario vrženi za nepřátelské linie, do Francie, kde mají za úkol nejen přežít, ale i bojovat proti masové propagandě nacistů.

A do toho získat utajované informace, které by mohly pomoci vyhrát válku. Že se nejedná vůbec o lehký výcvik ani o banální úkoly není nutné zmiňovat.

Jednu z hlavních postav ztvárnil Warren Brown, v současnosti slavný a populární britský herec, který je zároveň dvojnásobný bývalý šampion v thajském boxu. Nejen herecké umění ale i fyzické a bojové schopnosti mu pomohly získat roli.

Jak mu to herecky ladilo s dalším britským hercem Jackem Laskey, kanadskými herečkami Evelyne Brochu a Larou Jean Chorostecki nebo německou seriálovou hvězdou Torbenem Liebrechtem  se můžete přesvědčit sami, seriál X Company vysílá Epic Drama každé úterý od 1. května ve 21.00 hod..

www.epicdrama.cz

FB: Epic Drama CZ

Trailer:

https://youtu.be/G6_X3lPRuP4

Fotogalerie

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz