Domů     .Top
První česká pacientka s transplantovaným brzlíkem

Loni na jaře britští lékaři z dětské nemocnice v Londýně transplantovali brzlík novorozené holčičce. Ta se totiž narodila se závažnou vrozenou poruchou tzv. kompletním syndromem diGeorge, který je způsoben chybějícím orgánem – brzlíkem.

Jeho transplantace by měla obnovit její imunitní systém. Jedná se o vůbec prvního občana České republiky s transplantovaným brzlíkem..

Nyní je holčička opět v péči lékařů Fakultní nemocnice Motol, kde v pravidelných intervalech dostává dávky imunoglobulinů a vzhledem k dalším vrozeným vadám je sledovaná i endokrinology a kardiology. Na vývoj jejího imunitního systému dohlíží speciální tým složený z lékařů Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol, laboratoří Kliniky dětské hematoonkologie a onkologie 2. LF UK a FN Motol, laboratoře UHKT a Great Ormond Street Hospital for Sick Children v Londýně.

„Dosavadní výsledky svědčí o úspěšnosti transplantace, neboť dochází k postupnému zvyšování počtu T lymfocytů, které procházejí transplantovaným brzlíkem,“ raduje se profesorka Anna Šedivá z Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol a náměstkyně pro vědu a výzkum FN Motol, která celý proces transplantace koordinovala.

Proces učení

Chybějící brzlík (thymus) zapříčiňuje absenci specifického typu bílých krvinek – T lymfocytů. Ty se ve žláze, uložené za hrudní kostí, učí bránit infekcím a také rozeznávat a tolerovat tělu vlastní buňky.

„Pokud tato „výchova“ selže, jedná se o velmi závažnou poruchu imunity, kdy ostatní mechanismy nestačí tento defekt obejít a infekce, hlavně virové a bakteriální, jsou nezvladatelné a vedou nakonec k úmrtí,“ vysvětluje profesorka Šedivá.

Vedle toho má brzlík v lidském těle na starost vstřebávání mateřského mléka a vývoj pohlavních žláz.

Mezinárodní spolupráce

Přestože Česká republika patří v transplantacích orgánů ke světové špičce, transplantace brzlíku se u nás zatím neprovádí. Na přípravě zákroku v Londýně se podílelo celkem 8 oddělení Motolské nemocnice a Ministerstvo vnitra vydalo speciální povolení pro vycestování takto závažně nemocné pacientky. Podle profesorky Šedivé šlo o naprosto raritní, náročnou a úspěšnou mezinárodní spolupráci.

Bubble Day

Motolská nemocnice zveřejnila informaci u příležitosti dnešního Dne imunologie, který je od roku 2005 každoročně vyhlašován Evropskou federací imunologických společností, (EFIS). Motolská nemocnice organizuje setkání pacientů s vrozenými vadami (primárními imunodeficiencemi).

S odkazem na nejznámějšího pacienta tzv. Bubble boy (David Vitter 1971 – 1984), který žil kvůli závažné poruše imunitního systému v plastové bublině, se na specializovaných odděleních po celém světě v tento den vypouštějí balónky a vyfukují bubliny. O jeho životním příběhu byl natočen i film.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz