Domů     .Top
Dnes je světový den vody. Co se můžeme dozvědět a jak ho oslavit?

Vodohospodáři v Česku připravili desítky akcí spojených s oslavami Světového dne vody . Zájemci mohou navštívit například běžně nepřístupné prostory přehradních nádrží nebo laboratoře a areály vodohospodářských společností.

Dozví se také celou řadu údajů o vodě, její distribuci, čištění a kvalitě. .

Zdroj: YouTube

Mottem Světového dne vody 2018 je „Nature for water – Příroda pro vodu“. Odpovědi, pro ochranu pitných zdrojů a řešení výzev v oblasti vodohospodářství, kterým čelíme v 21. století, je třeba hledat podle organizátorů v přírodě.

Letošní kampaň s názvem „Odpověď nalezneme v přírodě“ upozorňuje například na potřebu výsadby lesů, obnovování mokřadů a dalších opatření, které povedou k obnovení přirozené rovnováhy a zachování přirozeného cyklu vody.

To bude ve výsledku řešením při zmírnění změn klimatu a jejich dopadu na život lidí. Což v důsledku povede i  ke zdravější populaci a k bezpečnému prostředí pro život. Více informací https://worldwaterday.org.

Kdo otevře brány v Česku?

Hlavními organizátory oslav v Česku jsou Svaz vodního hospodářství ČR a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Dny otevřených dveří na čistírnách a úpravnách odpadních vod dnes pořádá například společnost Severočeské vodovody a kanalizace nebo Povodí Labe, další akce jsou plánované na víkend.

Své brány otevře třeba stará čistírna odpadních vod v pražské Bubenči, v pražském Podolí si mohou lidé prohlédnout vybavení koupelny z 30. let minulého století či příklady vodovodů z historie.

Povodí Odry představí zájemcům přehrady Slezská Harta, Kružberk, Morávka a Žermanice. Na stránkách informačního portálu o vodě – Naše voda jsou zveřejněny všechny doprovodné akce a dny otevřených dvěří. Ty probíhají mnohdy až do dubna.

Každoročně u příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne pořádá Den otevřených dveří i Český hydrometeorologický ústav. Lidé se budou moci seznámit s prací meteorologů v sobotu v Praze-Komořanech, Praze-Libuši a na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Odkdy se slaví a proč?

Organizace spojených národů (OSN) určila na Valném schromáždění v roce 1993 Světový den vody na 22. březen. Důvodem byla skutečnost, že na světě přes miliardu lidí nemá přístup k pitné vodě a trpí jejím nedostatkem.

Pro přežití lidstva je zásadní zachování zdrojů vody, a to v dobré kvalitě. Tento den se proto koná jako připomenutí významu vody a potřeby udržitelného nakládání s vodními zdroji.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz