Domů     .Top
Veškeré informace o české květeně na jednom místě

Vědci z několika pracovišť spojili síly a po čtyři roky shromažďovali věškeré dostupné informace o rostlinstvu na našem území. Ať už potřebují ověřené informace laici nebo odborníci, vše nyní naleznou v databázi dostupné online na portálu www.pladias.cz.

Informace o současném rozšíření konkrétních druhů rostlin na území České republiky, jejich vlastnostech, ekologických nárocích i zapojení do rostlinných společenstev, to vše je zde k mání.

Foto: Jaterník podléška (Hepatica nobilis) – nedaleko Malé Ameriky

Na přípravě portálu se podíleli odborníci z Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity, Botanického ústavu Akademie věd ČR, Katedry botaniky Jihočeské univerzity a řada externích spolupracovníků.

„Na portálu jsme pracovali čtyři roky a jeho základem byla databáze vytvořená v centru excelence Pladias, tedy projektu podpořeném Grantovou agenturou ČR. Databáze využívá údaje z mnoha herbářových sbírek v České republice, rozsáhlé literatury, botanických databází a terénního průzkumu, na němž pracují botanici dlouhá desetiletí,“ uvedl vedoucí projektu Milan Chytrý z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Na novém webu najdou zájemci mimo jiné interaktivní mapy rozšíření druhů cévnatých rostlin, do nichž odborníci zapracovali na 13 milionů zdrojových údajů o lokalitách. Pladias.cz obsahuje také úplný systém klasifikace české vegetace, fotografie a obrázky, plné verze publikací Květena ČR a Vegetace ČR a elektronické databáze a mapy ke stažení.

Pro vědce z celého světa

„Portál slouží jako ucelený výstup představující diverzitu české květeny a vegetace na jednom místě a jako hodnotný informační zdroj pro další výzkum, například ústupu ohrožených druhů, změn ve složení společenstev nebo rostlinných invazí.

Veškeré základní informace jsou zároveň i v angličtině, takže je mohou využít také zahraniční vědci,“ zdůraznil Zdeněk Kaplan z Botanického ústavu AV ČR. Informace na www.pladias.cz mohou využít i laici, pokud si třeba chtějí ověřit správnost svého určení nalezené rostliny.

„Není to ale klasický určovací klíč, je potřeba vědět, jaký druh rostliny hledáte a díky webu si můžete ověřit, zda jste ho správně poznali, nebo zda vůbec na místě nálezu může růst. Najdete tam také informace o jeho vlastnostech, fotografie a kresby celku i detailů rostliny,“ doplnil Chytrý.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama