Domů     .Top
7 věcí, které jste nevěděli o štěstí a mohli by chybět

komerční sdělení

Ukažte mi člověka, který by v životě nechtěl být šťastný. Přesto moderní společnost na osobní štěstí nedává tak vysoký důraz jako na materiální zajištění a společenskou prestiž.

Přitom být šťastnější je až neuvěřitelně snadné a nic to nestojí. Pojďme se podívat na:

7 podložených tipů, které vás zaručeně udělají šťastnějšími

Tyto typy vycházejí z webu Happyence.com a z jeho blogu o štěstí.

1 – Udělejte si jasno

Nejprve si udělejte jasno v tom, co pro vás štěstí znamená, ať je jasný výchozí bod. Už samotné uvažování o tom, co vás dělá šťastné, zlepší náladu. Nestačí však o tom pouze přemýšlet.

Je nutné myšlenky formulovat do psané formy.

Jako pomůcku můžete využít sadu dotazů na štěstí. Po vyplnění je můžete sdílet na webu nebo nemusíte.

2 – Projevujte vděčnost

Různé lidské obory od sociologie přes neurovědy až po různá náboženství se shodují v tom, že projevování vděčnosti za věci, kterých se nám dostává, má obrovský vliv na náš pocit štěstí. Pokud si z tohoto článku chcete zapamatovat jedinou věc, tak ať je to právě vděčnost.

Pro začátek je dobré si zažít rutinu:

Každý den těsně před spaním si vybavte tři věci, za které v ten den můžete být vděční a v duchu poděkujte (Je úplně jedno komu/čemu).

Taktéž se doporučuje náročnější a účinnější varianta: Vést si deník vděčnosti, kam každý den zapíšete alespoň tři věci, za které jste vděční. Výzkumy prokázaly, že tento zvyk pomáhá léčit deprese podobně jako antidepresiva.

3 – Chcete být šťastní? Studujte štěstí!

Pokud chcete být v životě šťastnější, neřiďte se radami, jak být úspěšnější. Návody k úspěchu pomohou k úspěchu, ale nemusí už vést ke štěstí. Pomoci může seznam knih o štěstí.

Nezaměňujte štěstí za peníze, úspěch a prestiž – jsou to rozdílné věci.

4 – Zahoďte předsudky

Odhoďte strachy z budoucích důsledků nepovedených situací tam, kde se již nedá nic dělat. To neznamená nevnímat rizika, pouze se naučte

nepředjímat důsledky životních rozcestí tak dramaticky.

Vědecké experimenty ukazují, že i dramatická traumata nemají po třech měsících až roce žádný vliv na naše štěstí.

5 – Přestaňte srovnávat

Srovnávání je jedním z největších nepřátel štěstí. Sousedův trávník bude totiž vždy zelenější. Kromě toho, že se nedokážeme hodnotit objektivně, máme tendence se vždy srovnávat s lepšími – to vede k pocitu méněcennosti.

Svou hodnotu nevytvářejte na základě srovnávání s ostatními. Sami určujte vlastní hodnotu. Nepotřebujete ji nikým schválit.

6 – Posilujte pozitivní myšlenky – Mozek je jako sval

Postoj vědy, že lidský mozek je v dospělosti neměnný, je již vyvrácen. Naopak byla potvrzena výrazná plasticita mozku. To znamená, že pravidelně používaná centra mozku posilují a ta nepoužívaná oslabují.

Jinými slovy pokud se vědomě soustředíte na pozitivní myšlenky a ty negativní nebudete v hlavě rozebírat, mozek se přizpůsobí a navykne si podsouvat pozitivní myšlenky. Navíc i negativní události je možné se změnou úhlu pohledu vnímat pozitivně.

Tendence mozku být pozitivní nebo negativní můžete ovlivnit.

V tomto moderní věda potvrzuje učení budhistických mnichů o trénování mysli.

7 – Pomáhejte ostatním a sdílejte zkušenosti

Pomáhání ostatním je jednou z věcí, které nás dělají nejšťastnějšími. Je to dáno evolucí. Člověk je sociální tvor a hormony štěstí jej měli motivovat k tomu, aby upevňoval vztahy ve skupině.

Za pomoc ostatním byl pak odměněn dobrým pocitem. Tato vlastnost mozku, která napomáhala přežití našeho druhu, funguje stále stejně.

Kde můžete hledat pomoc se štěstím nebo se podělit o své zkušenosti?

Na tomto principu funguje i webová stránka Happyence.com, kde lidé sdílí své zkušenosti s dosahováním štěstí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz