Domů     .Top
Sudán, poslední samec nosorožce bílého severního, musel být uspán

Safari Park Dvůr Králové a rezervace Ol Pejeta s velkým zármutkem oznamili, že poslední samec nosorožce tuponosého (bílého) severního musel být 19. března v Keni uspán. Sudán byl v posledních měsících pod neustálým veterinárním dohledem kvůli komplikacím spojeným s jeho vysokým věkem, které vedly k degenerativním změnám svalů a kostí doprovázeným rozsáhlými lézemi na kůži.

Jeho zdraví se výrazně zhoršilo v posledních 24 hodinách, kdy se nebyl schopen postavit. Veterinární tým složený ze zástupců Safari Parku Dvůr Králové, Ol Pejeta Conservancy a Kenya Wildlife Service se proto rozhodl neprodlužovat jeho utrpení a přistoupil k eutanázii. .

Foto: Sudán 2015/Jan Stejskal

Sudán prožil zcela neobyčejný život. V 70. letech minulého století unikl přesunem do Dvora Králové vybití svých příbuzných ve volné přírodě. Zplozením dvou samic významně přispěl k zachování svého druhu, včera z něj navíc byly odebrány vzorky genetického materiálu, které poskytují naději na rozmnožení bílých severních nosorožců pomocí nejmodernějších buněčných technologií.

Své poslední roky strávil zpátky v Africe, kde si získal srdce mnoha lidí svou důstojností a houževnatostí. “My všichni v Ol Pejetě jsme Sudánovou smrtí zarmouceni. Byl to úžasný nosorožec, skvělý ambasador svého druhu.

Budeme si ho pamatovat pro jeho jedinečnou schopnost přitáhnout celosvětovou pozornost ke kritické situaci nejen nosorožců, ale mnoha tisíců dalších druhů, kterým hrozí vyhynutí v důsledku neudržitelné lidské činnosti.

Doufejme, že jednou bude jeho odchod považován za významný iniciační moment pro ochranu přírody po celém světě,” uvedl Richard Vigne, ředitel rezervace Ol Pejeta.

Poslední svého druhu

Po Sudánově smrti zůstávají na světě poslední dvě samice nosorožce bílého severního (Ceratotherium simum cottoni), jeho dcera Nájin a její dcera Fatu, obě narozené ve Dvoře Králové a nyní žijící v rezervaci Ol Pejeta.

Jedinou nadějí na záchranu těchto nosorožců je v současné době vývoj metod umělého oplodnění (in vitro fertilizace – IVF), při nichž budou využita vajíčka z posledních dvou samic, zmrazené semeno ze severních bílých samců a rovněž náhradní matky nosorožce bílého jižního pro donošení embryí.

Foto: Nájin a Fatu v Ol Pejeta/Jan Stejskal

Jak jsme se dostali až sem?

Rozsáhlé pytláctví v 70. a 80. letech minulého století, způsobené poptávkou po nosorožčí rohovině v asijské tradiční medicíně a jako materiálu pro výrobu rukojetí dýk v Jemenu, vedlo k vyhynutí bílých severních nosorožců v Ugandě, Středoafrické republice, Sudánu a Čadu.

Poslední populace čítající asi 20 až 30 nosorožců v národním parku Garamba v Demokratické republice Kongo se stala obětí bojů v regionu na přelomu tisíciletí. Od roku 2008 považuje většina expertů severní bílé nosorožce za vyhynulé ve volné přírodě.

V roce 2009 byla poslední čtyři zvířata schopná reprodukce – dva samci a dvě samice – převezena ze Safari Parku Dvůr Králové do rezervace Ol Pejeta v Keni (s podporou organizací Flora & Fauna International a Kenya Wildlife Service).

Předpokládalo se, že africké podnebí a vegetace, tedy prostředí blízké tomu, v němž se tento druh přirozeně vyskytoval, poskytne čtveřici vhodnější podmínky pro rozmnožování.

Od příjezdu do Ol Pejety byla čtveřice zvířat ze Dvora pod nepřetržitým ozbrojeným dohledem a ošetřovatelé jim hned začali podávat doplňkové krmivo. Navzdory tomu, že bylo pozorováno opakované páření, žádná ze samic úspěšně nezabřezla.

V roce 2014 byly zahájeny přípravy na spojení Nájin a Fatu se samcem příbuzného nosorožce bílého jižního v naději, že by případné mládě, kříženec, v sobě nosilo alespoň část genů severního poddruhu. Bohužel, ani tento pokus se nezdařil.

Vyšetření obou samic později odhalilo, že ani jedna z nich už není schopna přirozené reprodukce a že jen jedna z nich by teoreticky mohla zabřeznout pomocí metod umělé reprodukce. Úhyn jednoho ze samců, Suniho, v říjnu 2014 odborníky utvrdil v tom, že je zcela nezbytné najít jiné řešení, jak bílým severním nosorožcům pomoct přežít.

Co bude dál?

 S tím, jak ubývaly možnosti nosorožce bílé severní zachránit přirozenou cestou, rozhodli se vědci vyvinout umělé metody reprodukce, včetně IVF, pro záchranu tohoto druhu. Safari Park Dvůr Králové a Ol Pejeta se spojily s IZW Berlín, institucí Avantea v italské Cremoně a s Kenya Wildlife Service a pokusí se v dohledné době vůbec poprvé odebrat vajíčka ze severních samic žijících v Ol Pejetě.

Poté se pokusí o jejich oplodnění semenem uchovaným ze samců a následné vložení embrya do příbuzných samic bílého jižního nosorožce jako náhradních matek. Tato procedura však nebyla v případě nosorožců severních ještě nikdy dříve uskutečněna a nese s sebou i jistou míru rizika.

“Sudán byl posledním nosorožcem bílým severním, který se narodil v divočině. Jeho smrt je krutým symbolem lidské přezíravosti k přírodě a zarmoutila všechny, kdo Sudána znali. Není ovšem důvodem k tomu, abychom se vzdali.

Měli bychom využít jedinečné situace, kdy mohou být nejmodernější buněčné technologie využity pro ochranu kriticky ohrožených zvířat. Může to znít neuvěřitelně, ale s využitím nově vyvíjených technologií by dokonce i Sudán ještě mohl mít potomky,” uvedl ředitel dvorského Safari parku Přemysl Rabas. “Budeme vděční všem, kdo se nám v našem úsilí rozhodnou pomoci.”.

Foto: Sudán ve Dvoře Králové/Tomáš Hajnyš

Odhadované náklady na tento projekt – od vývoje metod, přes následné pokusy, vkládání embryí do náhradních matek, až po vytvoření reprodukčně funkční skupiny severních bílých nosorožců, se pohybují v řádu milionů dolarů.

Je to však jediný způsob, kterým můžeme zachránit celý druh před vyhynutím. Safari Park Dvůr Králové a rezervace Ol Pejeta tak žádají o pomoc všechny, kdo mohou podpořit tento projekt a pomoct nám sehnat nezbytné finanční prostředky dříve, než bude příliš pozdě.

 Přispět můžete na konto Wildlife: 264350610/0300

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz