Domů     .Top
Jak začít využívat inteligentní domácnost, když zrovna nemáte statisíce?

komerční sdělení

Chytré řízení domu dnes zajímá stále více lidí. Centrální systém, který automatizuje různé funkce od vytápění, klimatizace, osvětlení až po využívání zábavní elektroniky ale není vůbec levnou záležitostí.

Jak vyzkoušet aspoň některé prvky chytré domácnosti, když zrovna máte hluboko do kapsy?.

Pokud chcete bydlet v chytrém domě, měli byste na to myslet už při stavě vašeho nového příbytku, nebo předtím než se nastěhujete. Ideální je zahrnout váš plán již do projektování novostavby, protože pozdější instalace potřebných kabelů bude zbytečně drahá.

Levnější alternativou pro transformaci z „hloupé“ na chytrou domácnost může být pořízení bezdrátových spínačů napojených na internet, které umožní dálkové ovládání spotřebičů bez nutnosti zasahovat do elektroinstalace. Nicméně i tady radši počítejte s investicí v řádu desetitisíců.

Úvod do chytré domácnosti za pár stovek

Další možností, jak si vyzkoušet vybrané prvky inteligentního řízení domácnosti, je pořídit si chytré ovládání určitého spotřebiče nebo skupiny zařízení. Například pokud chcete ovládat jakýkoli spotřebič na dálku, nastavit automatické zapnutí či vypnutí nebo kontrolovat jeho spotřebu elektřiny, můžete si pořídit chytrou zásuvku.

Třeba výrobek od společnosti D-Link Home Smart Plug tyto funkce umožňuje. Dá se sehnat za cenu lehce překračující 1 000 Kč a stačí jej jen zasunout do klasické zásuvky. Můžete s ním chytře řídit třeba osvětlení, nastavit si zapnutí světel při probuzení, zhasnutí při opuštění pokoje, sledovat spotřebu vašich světel a podobně.

Možná nakonec zjistíte, že místo ovládání skrze mobilní aplikaci, stejně častěji saháte po klasickém vypínači, takže tento prvek chytré domácnosti vlastně ani nepotřebujete.

Zkrátka každý touží po něčem jiném a v segmentu Smart Home můžete najít i zbytečné chytré věcičky.

Slyšeli jste třeba o chytrém hřebenu, který uživatele kibicuje při špatném česání vlasů, aby posléze mohl doporučit produkty vlasové kosmetiky od firmy, která stojí za výrobou tohoto „vylepšováku“?

Komu se vetší investice do chytré domácnosti vyplatí?

Zatímco pokud žijete v bytě, nejspíš zůstanete při zemi a pořídíte si nejvýš finančně nenáročné chytré žárovky a když se budete chtít pořádně rozšoupnout, vyhlídnete si nějakou chytrou lednici, kterou si pořídíte až s nějakým zpoždění po uvedení na trh, abyste se vyhnuli vysoké ceně, v některých rodinných domech dává pořízení i dražšího systému pro chytré ovládání domácnosti smysl již teď.

Zejména v situaci, kdy část energetické spotřeby domu obstarávají fotovoltaické panely v kombinaci s bateriovým úložištěm energie. Toto řešení podléhá výkyvům počasí, proto automatizace jeho provozu může ušetřit zajímavou částku.

To platí třeba i o využití tepelného čerpadla a řízeného větrání s rekuperací.

Použité fotografie: Pixabay

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz