Domů     Objevy
Český chemik Balling je otcem stupňovitosti piva
Klára Červinková
od Klára Červinková 15.3.2018

Desítku, nebo dvanáctku? To, že pivo může mít různou stupňovitost, ví v Česku každý. Co přesně ale stupně znamenají a že u jejich zrodu stál v 19. století chemik Karel Napoleon Balling (1805 – 1868) z Pražské polytechniky, už zase tak známá věc není.

Výročí 150 let od úmrtí této významné postavy české vědy a pivovarnictví si připomínáme v sobotu 17. března..

„Rádi bychom vybídli všechny plnoleté občany, aby si 17. března připili na památku profesora Ballinga a jeho díla, které nás stále provází,“ říká rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch.

reklama

„Ať již zvolíte desítku, nebo dvanáctku, ať budete ten večer sedět doma, nebo s kamarády v hospodě, vzpomeňte si na chvilku na českého profesora chemie. Ač není veřejnosti tolik známý, jeho práce proslavila tuzemskou vědu ve světě,“ doplňuje Melzoch. Balling se ve svém profesním životě zabýval zejména kvasnou a analytickou chemií a aktivně propagoval cukrovarnictví.

V roce 1839 vynalezl cukroměr, neboli sacharometr, který umožnil stanovit množství cukru v příslušném roztoku. Kromě cukrovarnictví zanechal jeho chemický výzkum nesmazatelnou stopu v pivovarnictví.

Ballingova stupnice měří hustotu extraktu původní mladiny – díky tomu se začala rozlišovat stupňovitost piva. Stupnice se rozšířila i do zahraničí a po různých úpravách se používá dodnes.

Balling také vypracoval attenuační teorii kvašení a sestavil vzorec pro výpočet původní stupňovitosti mladiny z rozboru piva. Obojí se taktéž rozšířilo do praxe v celém světě. Zdokonalil i sacharometr pro měření procenta cukru v mladině a zavedl jeho používání v pivovarnickém průmyslu.

Foto: I v redakci jsme si nedávno vyzkoušeli, jak se pivo vaří.

V rámci akcí spjatých s Ballingovým výročím pořádá VŠCHT neformální setkání milovníků a milovnic českého piva a vědy. Akce začíná v pondělí 19. března v 15:00 v pražských Dejvicích (prostranství mezi Národní technickou knihovnou a VŠCHT Praha).

reklama

„Pro návštěvníky je připravena ochutnávka školního pivního speciálu Lachout, který vaříme v našem výzkumném pivovaru,“ přibližuje Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT. „Pivovar si pak hosté budou moci prohlídnout v rámci komentovaných prohlídek.“ Ty startují v 15:30, 16:00, 16:30 a 17:00.

VŠCHT Praha je trvale pevnou součástí českého pivovarnictví – valnou většinu tuzemských piv mají v rukou sládci, kteří vzešli právě z této školy. „To je další důvod, proč se k profesoru Ballingovi hrdě hlásíme.

Vnímáme, že jsme na úrovni vysokého školství pokračovateli mimořádné tradice českého piva a kvasné chemie obecně,“ vysvětluje rektor Melzoch.

reklama
Související články
Kdyby Ulrich Rorschach, malíř a učitel kreslení, věděl, že talent, který předá, pomůže jeho synovi ke světovému věhlasu, byl by přešťastný. Jen by se divil, k čemu ten chlapec vlastně barvy a papír používá. Ulrich Rorschach (1853–1903) byl, jak se životopisci a rodinné vzpomínky shodují, velmi starostlivý a láskyplný otec, ačkoli na to jeho mládí […]
Když byl výzkum inteligence ve zvířecí říši ještě v plenkách, domnívali se vědci, že výroba a používání nástrojů je schopnost, kterou oplývá jedině člověk. Pak ale slavná bioložka Jane Goodallová prokázala, že nástroje umí vyrábět a používat také šimpanzi, tím se vnímání zvířecí inteligence od základů změnilo… A v poslední době nové výzkumy prokazují, že schopnost vědomě […]
Seriál The Last Of Us, ve kterém důležitou roli hraje parazitická houba, je hitem poslední televizní sezóny. Že tvůrci seriálu měli slušné biologické znalosti, svědčí i nový objev, ke kterému došlo v Brazílii. Badatelé objevili v brazilském pralese parazitickou houbu, která je postrachem zdejších pavouků. Jedná se o celkem vzácný organismus a patří do skupiny […]
Na tuto otázku mohou pomoci odpovědět lidé, kteří přežili válku v Jugoslávii! Výzkumníci centra CEITEC Masarykovy univerzity hledají dobrovolníky pro mezinárodně uznávanou studii… Stres je přirozenou reakcí organismu na vnímané hrozby nebo problémy. Vyvolává v našem těle řadu fyziologických změn, včetně uvolňování stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Zatímco krátkodobý stres může být pro […]
Vlastně už jsou, i když zatím jen v laboratořích. Ale pokusy s nimi jsou tak úspěšné, že už chybí jediné – rozšíření do velikosti vhodné pro člověka, ne pouze pro drobné laboratorní myši. Se zraněním pod náplastí je to trochu jako s pověstnou Schrödingerovou kočkou. Dokud náplast nesundáte a nepodíváte se pod ní, nebudete vědět, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz