Český chemik Balling je otcem stupňovitosti piva

Desítku, nebo dvanáctku? To, že pivo může mít různou stupňovitost, ví v Česku každý. Co přesně ale stupně znamenají a že u jejich zrodu stál v 19. století chemik Karel Napoleon Balling (1805 – 1868) z Pražské polytechniky, už zase tak známá věc není.

Výročí 150 let od úmrtí této významné postavy české vědy a pivovarnictví si připomínáme v sobotu 17. března.

„Rádi bychom vybídli všechny plnoleté občany, aby si 17. března připili na památku profesora Ballinga a jeho díla, které nás stále provází,“ říká rektor VŠCHT Praha Karel Melzoch. „Ať již zvolíte desítku, nebo dvanáctku, ať budete ten večer sedět doma, nebo s kamarády v hospodě, vzpomeňte si na chvilku na českého profesora chemie.

Ač není veřejnosti tolik známý, jeho práce proslavila tuzemskou vědu ve světě,“ doplňuje Melzoch. Balling se ve svém profesním životě zabýval zejména kvasnou a analytickou chemií a aktivně propagoval cukrovarnictví.

V roce 1839 vynalezl cukroměr, neboli sacharometr, který umožnil stanovit množství cukru v příslušném roztoku. Kromě cukrovarnictví zanechal jeho chemický výzkum nesmazatelnou stopu v pivovarnictví.

Ballingova stupnice měří hustotu extraktu původní mladiny – díky tomu se začala rozlišovat stupňovitost piva. Stupnice se rozšířila i do zahraničí a po různých úpravách se používá dodnes. Balling také vypracoval attenuační teorii kvašení a sestavil vzorec pro výpočet původní stupňovitosti mladiny z rozboru piva.

Obojí se taktéž rozšířilo do praxe v celém světě. Zdokonalil i sacharometr pro měření procenta cukru v mladině a zavedl jeho používání v pivovarnickém průmyslu.

Foto: I v redakci jsme si nedávno vyzkoušeli, jak se pivo vaří.

V rámci akcí spjatých s Ballingovým výročím pořádá VŠCHT neformální setkání milovníků a milovnic českého piva a vědy. Akce začíná v pondělí 19. března v 15:00 v pražských Dejvicích (prostranství mezi Národní technickou knihovnou a VŠCHT Praha).

„Pro návštěvníky je připravena ochutnávka školního pivního speciálu Lachout, který vaříme v našem výzkumném pivovaru,“ přibližuje Michal Janovský, tiskový mluvčí VŠCHT. „Pivovar si pak hosté budou moci prohlídnout v rámci komentovaných prohlídek.

“ Ty startují v 15:30, 16:00, 16:30 a 17:00.

VŠCHT Praha je trvale pevnou součástí českého pivovarnictví – valnou většinu tuzemských piv mají v rukou sládci, kteří vzešli právě z této školy. „To je další důvod, proč se k profesoru Ballingovi hrdě hlásíme.

Vnímáme, že jsme na úrovni vysokého školství pokračovateli mimořádné tradice českého piva a kvasné chemie obecně,“ vysvětluje rektor Melzoch.

Rubriky:  Chemie Objevy
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Nejlepší současné dokumenty zdarma na online festivalu AFO

Nejlepší současné dokumenty...

Blíží se již 56. ročník mezinárodního festivalu...
Toyota vyrábí v Austrálii zelený vodík

Toyota vyrábí v Austrálii zelený...

Toyota otevřela v australském státě Victoria první komerční podnik na...
Češi zrekonstruovali slavný záběr „Einsteinova“ zatmění Slunce. Snímek byl oceněn i v NASA

Češi zrekonstruovali slavný záběr...

V pondělí 5. dubna 2021 publikovala Asociace univerzit pro výzkum vesmíru NASA jako...
Vzpoura Romů: Do plynu nepůjdeme!

Vzpoura Romů: Do plynu nepůjdeme!

Hnacím motorem zvrácené nacistické ideologie byl především antisemitismus. Avšak...
Železné žihadlo v akci! Čím je výjimečný zbrusu nový izraelský minomet?

Železné žihadlo v akci! Čím je...

Je tomu sotva pár dní, co se izraelské ministerstvo obrany pochlubilo světu...
Pěkný číslo vstupuje na trh

Pěkný číslo vstupuje na trh

Po více jak dvouletém vývoji vstupuje na trh pod názvem Pěkný číslo unikátní...
CEITEC přilákal špičkového zahraničního vědce na VUT

CEITEC přilákal špičkového...

Výzkum Erica D. Glowacki je přímo motivovaný aplikacemi v medicíně. Jeho...
FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách

FUTTEC i pro využití v extrémních...

Nepříznivé klimatické podmínky, které v uplynulých týdnech potrápily...
Nadějné výsledky nové studie: Ruská vakcína Sputnik V má velmi vysokou účinnost

Nadějné výsledky nové studie: Ruská...

Je to sotva pár dní, co vyšly v odborném periodiku Lancet výsledky třetí a...
Výzkumníci z FIT VUT vyvinuli novou metodu pro rozšířenou realitu

Výzkumníci z FIT VUT vyvinuli novou...

Chcete si v přírodě vyfotit hezký snímek mobilem. Namíříte kameru na...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Svatováclavská koruna: Je v ní trn z Kristovy koruny?

Svatováclavská koruna: Je v ní...

Hluboce věřící panovník Karel IV. přemítá, jak z nové koruny učinit skutečně...
Žádné „bolení hlavy“, ale závažné neurologické onemocnění

Žádné „bolení hlavy“, ale závažné...

Už tě zase bolí hlava? Ne, mám migrénu! Urputná bolest hlavy, která...
Změna migrace ryb zlepší stav chráněných biotopů na Šumavě

Změna migrace ryb zlepší stav...

Nad Údolní nádrží Lipno vyroste mobilní konstrukce, která bude sloužit k omezení...
Proč se žraloci bojí delfínů?

Proč se žraloci bojí delfínů?

Již dlouho je známo, že žraloci se raději vyhýbají společnosti...
Pochutnávali si na lasagních labužníci už za císaře Tiberia?

Pochutnávali si na lasagních...

„Patolízalové,“ odfrkne nespokojeně římský patricij. Dnešní zasedání Senátu považuje za...
Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Nová technologie v léčbě...

Světový den Parkinsonovy nemoci si každoročně připomínáme 11. dubna. Jedná se...
Mlok jako potomek bájných draků

Mlok jako potomek bájných draků

V minulých stoletích obýval stránky bestiářů jako bájná příšera a údajně potomek...
Asanace Prahy: Při demolici našli rituální lázně i podivné kosti

Asanace Prahy: Při demolici našli...

Početná skupina zvědavců prochází po vratkých pavlačích z jednoho opuštěného domu...
Která země prosperuje nejvíce na světě?

Která země prosperuje nejvíce na...

Nachází se zde nejbohatší a nejrozmanitější příroda, obrovské zásoby...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.