Domů     .Top
Vojenští roboti, co vypadají jako zvířata
Marek Felt 27.2.2018

V posledních letech se začínají objevovat nové robotické systémy, které zaujmou nejen tvary, ale také velikostí. Základem ale jen, aby nepřítel robotické prostředky vůbec nezaznamenal. A tak se specialisté rozhodli, že vyvinou takové roboty, kteří dokážou napodobit vzhled zvířat..

Jako první se o něco podobného pokusila již v roce 2011 výzkumná agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) v rámci programu Nano Air Vehicle. Jednalo se o bezpilotní letoun Hummingbird.

Kolibřík vážil pouze 19 gramů a vzor ze zvířecího světa připomínal jak vzhledem, tak i stylem pohybu. Během zkoušek dokázal nejen létat vysokou rychlostí, ale také provést vířivý let na místě. Pohyby tak připomínaly kolibříka ve všech směrech, jak při klesání, stoupání, tak i letu do strany, letu vpřed a otáčení se po a proti směru hodinových ručiček.

V současnosti je vybaven kamerou a lze díky němu sledovat, co se děje například v prostorech budovy. Podobné úkoly zvládne také mikrovrtulník Black Hornet Nano, vyrobený v Norsku.

Pozadu nezůstala ani další americká společnost, Sarcos. Ta se při vývoji robota Guardian S inspirovala tvarem těla a pohyby hada. Robot tak zvládne prolézat propustmi nebo potrubím, ale také vyleze po schodech. Toto zařízení váží sedm kilogramů a pyšní se nosností 4,5 kilogramu.

Rychlostí až 10 kilometrů v hodině zvládne běžet čtyřnohý robot BigDog. Zvládne pohyb v náročném terénu. Jeho hmotnost je 109 kilogramů a nosnost až 45 kilogramů. Nedávno se objevil model WildCat. Na vývoji se podílela DARPA a cílem je sestrojit nejrychlejšího čtyřnohého robota na světě.

Už teď vyvine maximální rychlost až 35 km/h. Boston Dynamics ale nezahálí, a tak představila dalšího robota SpotMini. Váží třicet kilogramů, je vysoký 0,84 metru a jeho nosnost je čtrnáct kilogramů. Díky výkonné baterii může bez přestávky fungovat až devadesát minut. SpotMini se v prostoru pohybuje za pomoci 3D kamery.

V loňském roce americké ministerstvo obrany testovalo mikrodrony Perdix. Ty fungují jako roj včel. Během zkušebního provozu bylo vypuštěno ze tří stíhacích letounů vypuštěno 103 bezpilotních letounů. Drony zvládly imitovat chování roje, jako jsou kolektivní rozhodování a přizpůsobování se letecké formaci.

Perdix váží 290 gramů a armáda jej může využít při průzkumných, sledovacích a zpravodajských operací. Drony mají 6,6 centimetru dlouhé vrtule, díky kterým dosáhnout rychlosti až 111 kilometrů v hodině.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz