Domů     .Top
Nikola Tesla: 7 zajímavostí ze života geniálního vědce i podivína, který se štítil lidí

komerční sdělení

Svými objevy předběhl dobu a stal se legendou, kterou lidé někdy podezírali z toho, že je čaroděj. Vynalezl elektromotor, objevil využití střídavého proudu, přišel s myšlenkou radaru i bezdrátového přenosu informací.

Přestože srbsko-americký vynálezce představoval ve své době zjevení ve světě vědy a techniky, sužovalo ho mnoho psychických problémů, od nespavosti, strachu z perel i obsedatně kompulsivní poruchy. Odhalte 10 překvapivých faktů ze života Nikoly Tesly..

1) 1856: malý Nikola byl zrozen o půlnoci za bouře

Pár minut poté, co odbyla půlnoc, se 10. července 1856 narodil budoucí technologický génius v malé vesnici Smiljan na území dnešního Chorvatska. Právě se rozpoutala silná bouřka, kdy blesky protínaly noční oblohu.

Porodní bába, která pomáhala malému Nikolovi na svět, prý tvrdila, že jde o špatné znamení a že proto se narodilo „dítě temnoty.“ Teslova matka ale oponovala: „Narodilo se dítě světla.“ Právě po mamince nejspíš Nikola zdědil představivost a vynalézavost, protože Duka Teslová si práci na statku zlehčovala vymýšlením mnoha chytrých zlepšováků. Vyrobila třeba stroj na rozbíjení vajec, který usnadňoval vaření.

2) Vynálezce pracoval jako kopáč, když se ve zlém rozešel s Edisonem

Do Spojených států přijel Nikola Tesla v roce 1884, aby pracoval v Edisonově firmě Edison Electric Company.

Americký vynálezce žárovky mu měl nabídnout pohádkové bohatství, když najde způsob jak vylepšit generátory energie na stejnosměrný proud. Tesla splnil úkol s využitím střídavého proudu, což podkopávalo Edisonovy patenty založené na proudu stejnosměrném.

Tesla nakonec žádné peníze za svůj objev nedostal, protože Edison celou dohodu smetl ze stolu s odůvodněním, že Tesla jen nepochopil americký humor. Naštvaný Tesla okamžitě podal výpověď a během zimy roku 1886 se živil jako kopáč příkopů za mrzký peníz, konkrétně za 2 dolary na den. Tehdy pochyboval o hodnotě svého vzdělání.

3) Chorobně se bál perel

Nikola Tesla měl fóbii z kulatých objektů, kterým vévodily právě perly. Odmítal mluvit se ženami, jež nosily perlové náhrdelníky a jednou dokonce poslal svou sekretářku, která přišla do práce s perlami na hrudníku, ihned zpátky domů.

4)  Nikola Tesla nikdy nezískal Nobelovu cenu

V roce 1915 byli na získání Nobelovy ceny za fyziku nominováni společně Tesla s Edisonem. Informace se dostala do médií, ale nakonec vědecké ocenění získala úplně jiná dvojice. Spekuluje se o tom, že kvůli vzájemné nevraživosti Edison i Tesla odmítli převzít společnou Nobelovku.

Sám Edison ani Tesla Nobelovu cenu nikdy nezískal. Mnozí považují za křivdu i Nobelovu cenu pro Itala Marconiho za rádio z roku 1909. Tesla totiž s rádiem přišel dřív, ale patentový úřad to uznal až mnohem později, tři měsíce po smrti Nikoly Tesly v roce 1943.

5) J. P. Morgan neměl pochopení pro Teslovu dobročinnost

Nikola Tesla se za svůj život potkal Edisona, Marka Twaina i další zajímavé osobnosti.

Vedou se spory, jestli se někdy setkal s Albertem Einsteinem, jehož teorii relativity ve 30. letech 20. století veřejně kritizoval. Mezi Teslovy chlebodárce patřili George Westinghouse, který ho podpořil ve „válce proudů“ proti Edisonovi, a také známý finační magnát J. P. Morgan.

Pokud vám toto jméno nic neříká, mrkněte se na aktuální žebříček největších bank USA, který vede JPMorgan Chase & Co.

J. P. Morgan financoval Teslův výzkum s vidinou, že vynálezce se stane prvním, kdo umožní bezdrátový přenos informací přes Atlantik. Jenže Teslu předběhl Marconi s rádiem a Morgan nakonec zjistil, že Tesla poskytnuté zdroje používal na sestrojení zařízení, jež by umožnilo bezdrátový přenos elektřiny na dálku zdarma po celé zeměkouli.

Bankéř proto finanční podporu utnul, a Tesla Wardeclyffskou věž, kterou kvůli bezplatnému přenosu energie stavěl, musel opustit.

6) Trpěl podobnými problémy jako Sheldon ze seriálu Teorie velkého třesku

Tesla se štítil lidského doteku, proto si často nasazoval bílé rukavice. Když už někomu musel podat ruku, rychle si ji běžel omýt. Měl chorobný strach z bakterií a také se u něj projevovala obsedantně kompulzivní porucha spojená s vírou v magii čísel.

Trval například na tom, aby měl v hotelových pokojích, kde část svého života bydlel, přesně 18 ručníků a u večeře 18 ubrousků. Prý proto, že toto číslo šlo dělit 3. Číslicí tři byl doslova posedlý. Dokonce předtím, než vešel poprvé do neznámé budovy, ji vždycky obešel třikrát.

7) Zamiloval se do holubice

Přestože ženy o slavného vynálezce projevovaly zájem, Tesla se rozhodl nikdy se neoženit, ani nenavázat vztah. Křehčí pohlaví by ho prý okrádalo o čas, který chtěl věnovat vědě. Nicméně, láskyplný vztah si vědec nakonec vypěstoval k jedné bílé holubici, protože jeho oblíbenou kratochvílí ve volném čase se stalo krmení holubů v parcích.

Právě když bydlel v USA v různých hotelích, brával si poraněné holuby k sobě na pokoj, kde se o ně staral. Hotelový personál prý nutil, ať ptákům připravuje speciální krmné směsi, které vymýšlel. K oné „osudové“ holubici choval dle svých vlastních slov stejné city, jako když muž miluje ženu. Také řekl, že dokud byla holubice s ním, jeho život měl smysl.

Použité fotografie: volná díla Wikimedia Commons

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz