Domů     .Top
Únik, aneb jak se dostat z místa katastrofy!

komerční sdělení

Uvažovali jste někdy nad tím, jak byste se zachovali, kdybyste byli účastníky nějaké katastrofy? Dokázali byste zachovat chladnou hlavu a najit způsob jak se dostat na bezpečné místo a zachránit se?

Několik vynalézavých způsobů vám předvede tým odborníků v 5 dílném seriálu ÚNIK, každou středu od 21.unora ve 21:45 na VIASAT EXPLORE..

O katastrofách čteme dnes a denně a nemálo z nich patří mezi katastrofy způsobené člověkem, případně zprostředkovaně nějakou technickou závadou. I nepříznivé povětrnostní podmínky mohou hrát svou roli při událostech, které vyústí v náš boj o život.

Samotné přežití katastrofy je totiž pouze polovinou úspěchu. Ta druhá polovina spočívá v přežití do doby, než vás někdo najde, případně než se sami dostanete na bezpečné místo. V podobných případech je nutné zachovat chladnou hlavu a v hlavě si vytvořit realizovatelný plán, kterého byste se následně měli držet.

Plán by měl být přizpůsoben konkrétním podmínkám, což samozřejmě závisí na tom, v jakém prostředí ke katastrofě došlo.

Odpovědi na otázku, kterou začíná tento článek, hledá i nový dokumentární seriál s názvem Únik (Escape), jenž v každé svojí části seznámí diváky se skupinou hrdinů z řad kvalifikovaných a zručných inženýrů, kteří musejí najít cestu úniku ze situace namodelované podle skutečných katastrofických událostí.

Tito lidé se nacházejí v nepřátelském prostředí vzdáleném několik dní cesty od civilizace a jsou nuceni se vlastními silami dostat do bezpečí.

Ze všech technologií mají k dispozici jen to, co zbylo z jejich původního dopravního prostředku – ať už šlo o letadlo, auto či loď – a věcí, které se v něm nacházely. Vrak tedy mají k dispozici, a jejich jedinou možností je postavit si z něj zcela nové vozidlo – vznášedlo, létající stroj či auto na vzduchovém polštáři, případně i jiné, které jsme si doposud nedokázali představit.

Celý projekt má na starosti drsňák Ant Middleton, bývalý elitní příslušník britských speciálních sil SAS, který je známý českému publiku již z pořadu SAS: Odvážnému štěstí přeje. V jednotlivých dílech budou účastníci pořadu muset uniknout z pouště, hor, džungle, opuštěného ostrova a arktického ledu.

Simulované krizové situace pak zahrnují „klasickou“ havárii letadla, sesuv půdy, který zničí auta týmu, bleskovou povodeň s podobným výsledkem, havárii remorkéru a malého trajektu i zřícení malého letounu. Z těchto všech situací se členové týmu musejí dostat s chladnou hlavou.

Do týmu expertů patří kromě průvodce Anta Middletona kolář a nadšenec do off-roadů Phill, šéfka pro výrobní systémy společnosti Rolls-Royce Beth, mechanická inženýrka ve společnosti Costain Group Demi, Lauren, která se živí jako pilotka akrobatického letadla, spisovatelka, a konečně vytrvalostní jezdec na motorce a bývalý maratonec Lyndon.

Facebook – ViasatexploreCZ

www.viasatexplore.cz

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz