Domů     .Top
V Česku vznikne národní satelitní centrum

Centrum pro kosmický průzkum SATCEN ČR, bude vytvořeno k prvnímu červenci letošního roku. V rámci Vojenského zpravodajství bude plnit úkoly jak pro podporu české armády a velitelských struktur NATO, tak pro státní instituce a integrovaný záchranný systém například v případě živelných katastrof.

Česko se tím zařadí mezi významné hráče v oblasti kosmického průzkumu nejen v Evropě, ale i ve světě..

Satelitní centrum bude zajišťovat obrazové zpravodajství na národní i mezinárodní úrovni. V rámci NATO se bude jednat o získávání družicových snímků a tvorbu analytických výstupů pro alianční potřeby. Stejným způsobem bude centrum podporovat i Armádu České republiky.

SATCEN ČR poskytne zpravodajskou podporu českým kontingentům působícím v zahraničí a přispěje tak k informovanosti českých vojáků v misích.„Vytvořením národního satelitního centra plníme jeden z našich závazků vůči NATO. Zároveň tak podpoříme práci Integrovaného záchranného systému a dalších státních institucí České republiky,“ uvedl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. „Nejde jen o mimořádné vlastnosti systému, který dokáže přinášet požadované informace v řádu desítek minut.

Je to i důkaz toho, že naši specialisté v ničem nezaostávají za světovými odborníky. Vybudováním centra pro kosmický průzkum zaujmeme významnou roli v procesu Obranného plánování NATO pro 21. století, v jehož rámci se tvoří nové schopnosti, tzv.

NATO Capability Targets. Jsem hrdá na naše techniky a řídící důstojníky,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová.

V České republice nabídne centrum zároveň součinnost jednotlivým rezortům či integrovanému záchrannému systému. Na základě požadavku může například monitorovat pohyby zemského povrchu u dopravních staveb nebo zjišťovat rozsah přírodních pohrom, jako jsou povodně či požáry.

Proces vyžadování snímků bude časově velmi flexibilní, samotné snímky budou k dispozici již v desítkách minut od nasnímání zájmového prostoru.

Centrum vznikne k 1. 7. 2018 a budou jej tvořit specialisté na obrazové a geoprostorové informace, fotogrammetrii, geoinformatiku a družicové technologie. K zahájení plnění operačních úkolů musí dle požadavků NATO dojít nejpozději k 31. 12. 2019. V tomto období bude probíhat aktivní nábor a výcvik specialistů, pořizování technologií a testovací provoz jednotlivých pracovišť. Výstavba centra bude finančně kryta z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Obrazové zpravodajství (IMINT – Imagery Intelligence) je jedním ze zpravodajských zdrojů, který získává, zpracovává a analyzuje optoelektronické a radarové snímky kosmického, leteckého a pozemního průzkumu.

Jeho úkolem je poskytování informací o zájmovém subjektu a operačním prostředí s cílem identifikace a hodnocení vojenských rizik a záměrů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz