Domů     .Top
Jak se žije s čipem?

Čip není prozatím i vzhledem k absenci dalšího vybavení a využití, nepostradatelnou nutností.  Ale například odemykání počítače několikrát za den jen pohybem ruky je velmi praktické a šetří čas.

Jeho majitelé se také neobávají nějakého zneužití. Čip totiž nedokáže sám o sobě ovládat svého majitele nebo odesílat informace třetí straně..

Elektronická součástka disponuje pamětí kolem 900 bajtů. Paměť je možné až sto tisíckrát přepsat a životnost celého zařízení se odhaduje na deset let. Je ale pravděpodobné, že před uplynutím životnosti bude čipy možné vyměnit za šikovnější nástupce.

Jak to začalo?

Prvním očipovaným Čechem byl v roce 2016 Jan Hubík, který nastoupil do Paralelní Polis jako stážista. Paralelní Polis je Pražský institut kryptoanarchie pojmenovaný po konceptu chartisty, myslitele a kybernetika Václava Bendy (1946 – 1999).

Institut provozuje v Holešovicích i kavárnu Bitcoin Coffee přijímající k platbě jen alternativní měnu bitcoin. Institut založila umělecká skupina Ztohoven v roce 2014, která kromě propagace alternativní měny provozuje v institutu coworkingové centrum nebo 3D tiskovou dílnu.

A právě Paralelní Polis je místem, kde došlo k očipování prvních dobrovolníků v Česku. Hubíkův zájem o vyzkoušení technologie zabudované přímo v těle totiž vzbudil pozornost a zájem dalších lidí. Čip se zavádí pomocí jehly, která ho vpraví pod kůži mezi ukazováček a palcem na ruce.

 Vždy po ruce

Toto umístění je výhodné k omezení zdravotních rizik, protože v této části ruky se nachází oblast s řídkým nervovým zakončením a dostatek volné kůže, pod kterou se čip schová. Po zavedení se nedoporučuje s čipem nijak hýbat.

Musí se totiž obalit tkání a zafixovat na místě, aby nedošlo k poškození a komplikacím kvůli jeho nechtěným putováním. Umístění na ruce je výhodné také vzhledem k jeho použití. NFC technologie se používá k bezkontaktnímu placení kartami a v tom ho Hubíkův čip nahradí.

V Paralelní Polis je totiž možné platit pouze bitcoiny a takový účet má na čipu nahraný. Dále ho využívá pro odemykání dveří a počítače. Aby bylo těchto funkcí bylo možné využít, vytvořil si sám modul a zámek.

Údaje o výrobě sdílí a ostatní si tak na základě toho, mohou další čipoví nadšenci vyrobit vlastní zařízení.

 Komunikace na blízko

 Pod kůži se vpravuje NFC (Near Field Communication) čip „zabalený“ ve skleněné 12×2 milimetry velké kapsli (větší zrno rýže). Sklo nijak nereaguje s okolím a uživatelé přes jeho křehkost neuvádí, že by docházelo k poškození kapsle.

Technologie NFC je elektromagnetická bezdrátová technologie sloužící ke komunikaci mezi dvěma zařízeními. Komunikace může probíhat jen na velmi krátkou vzdálenost do 4 centimetrů. Ke komunikaci používá elektromagnetickou indukci masivně rozšířenou díky smartphonům a bezkontaktním platebním kartám. Díky oboustranné komunikaci mohou obě zařízení odesílat i přijímat informace.

Do práce!

Belgická firma NewFusion, která se zabývá digitálním marketingem a technologiemi očipovala 150 zaměstnanců, kteří s tím dobrovolně souhlasili. Podobně jako čeští uživatelé čip využívají místo firemních identifikačních karet.

Mávnutím ruky tak dochází k otevírání dveří, přihlášení ke kopírce a sledování docházky.

Podobně jsou na tom od letošního léta zaměstnanci americké společnosti Three Square Market. Jakékoli úkony spojené s elektromagnetickou bezdrátovou technologií včetně platby ve firemní kantýně zaměstnanci provádí díky implantovanému čipu. Kdo se nechtěl stát firemním kyborgem, dostal čip zabudovaný do prstenu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz