Domů     .Top
Gorilí samec Tadaa dostal chytré hračky

Odborník na chov lidoopů v zoologických zahradách Marek Ždánský gorilímu samci Tadaa ze Zoo ve Dvoře Králové daroval hračky ukrývající potravu. Konkrétně míč s několika otvory schovaný v dřevěné kleci, který v sobě ukrývá gorilí speciality. Tadaovým úkolem bylo vylovit oříšky a granule z míče ven. .

Foto: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Samec se velmi rychle k oblíbenému krmivu dostal. Pro příště se mu proto ošetřovatelky rozhodly úkol ztížit a do děrovaného míče umístí jablka rozkrájená na větší kousky.

Foto: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Takzvaný enrichment je způsob, jakým chovatelé a zoologové zpestřují a obohacují životní prostředí zvířatům chovaných v lidské péči, aby zvířata neupadla do stereotypního a apatického chování.

Do enrichmentu se zahrnují jakékoli pomůcky a aktivity, které mají ve zvířatech vyvolat podnět k podobným reakcím, jako by žila v přírodě. Za tímto účelem se zvířatům dávají různé hračky a pomůcky, do kterých je často ukryta oblíbená potrava.

Zvíře pak musí vynaložit úsilí k jejímu získání. Jako enrichmentové pomůcky ale mohou stejně dobře posloužit například bazény s vodou v horkých dnech nebo naopak specialitami ozdobení sněhuláci v zimě.

Foto: Simona Jiřičková/Safari Park Dvůr Králové

Samec Tadaa je jediný zástupce gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) v Zoo Dvůr Králové. V roce 1972 byl odchycen spolu s dalšími gorilami zhruba ve dvou letech Josefem Vágnerem (1928–2000) někdejším ředitelem zoo a jeho týmem v Kamerunu.

V roce 1989 si zahrál ve filmové komedii  Dva lidi v zoo od Marie Poledňákové. V roce 2013 byl vyhlášen nejkrásnějším gorilákem světa. V současnosti obývá výběh sám a díky věku přes 40 let je už gorilím staříčkem.

To mu ale na hravosti neubralo, jak se můžete sami přesvědčit na videu dvorské zoo:.

https://drive.google.com/file/d/1AxvZRnqCcoYHhn4HlTmkfa__ek1k7G7Q/view?usp=sharing

Gorily nížinné se pohybují převážně po zemi a žijí ve skupinách. Patří k býložravým a mírumilovným opicím. Střety mezi skupinami jsou obvykle vyřešené bez násilí pouhým zastrašováním. Dorozumívají se širokou škálou výrazů tváře, gestikulací a zvukovými projevy.

Žijí převážně v západní a jižní Africe v deštných pralesích a lužních lesích. Pohybují se v takovém prostředí, kde je možné najít úkryt. Během dne i noci odpočívají v hnízdech, které si staví z větví buď na zemi nebo na nízkých stromech.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz