Domů     .Top
Dítě se třemi rodiči

Ve Spojeném království byl v roce 2015 schválen zákon, který povoluje proceduru, na jejímž konci se narodí dítě se třemi biologickými rodiči. Britský úřad pro lidskou fertilizaci a embryologii (HFEA) musí každý konkrétní případ schvalovat.

A povolení teď poprvé vydal vědcům z Centra asistované reprodukce v Newcastlu. To vytvoří zdravá embrya pro dvě ženy trpící syndromem MERRF..

Ilustrační foto

V Británii se tak jedná o první povolení od schválení zákona. Je tak zatím jedinou zemí na světě, která povoluje legálně a pod přísnou kontrolou tuto metodu využívat. Metoda, při níž se nahradí matčiny mitochondrie obsahující poškozenou DNA  těmi od dárkyně, má zabránit přenosu vážných genetických onemocnění.

V mitochondriích se nachází specifické DNA, které ale tvoří ve výsledku jen setinu procenta z celkově předané DNA na dítě. Mitochondriální DNA je nositelem některých vzácných genetických onemocnění. Potomstvo dětí veškerou od matky a proto vědci vyvinuli tuto metodu, aby zabránili přenosu vzácných dědičných onemocnění na dítě.

Jak se vyrábí zdravé embryo?

Vědci z oplodněného vajíčka matky odeberou jádro a vloží ho do oplodněného vajíčka dárkyně, které obsahuje zdravé mitochondrie. Jádro dárkyně obsahující většinu genetické informace nesené na 23 párech chromozomů (99,8 %) je zničeno.

Vědci upravené embryo je tedy nositelem tří DNA a v konečném důsledku se narodí dítě tří rodičů. Dárkyně mitochondrií jsou ovšem anonymní.

Neurolog Doug Turnbull z Univerzity v Newcastlu je průkopníkem této metody a dlouholetým propagátorem, která umožní ženám s poškozeným mitochondriálním DNA mít zdravé děti. Vědci následně budou děti kontrolovat, aby se prokázal přínos této metody.

Centrum asistované reprodukce v Newcastlu (Newcastle Fertility Centre) dostala povolení díky dlouhodobému výzkumu a nejlepším výsledkům v oboru. První děti by mohly být asistovaně počaty letos v létě.

Světové prvenství

Na světě se ovšem nebude jednat o první narozené dítě. První úspěch této metody oznámil v roce 2016 americký lékař John Zhang a jeho tým z New Yorského centra pro asistovanou reprodukci.

První dítě s upravenou mitochondriální  DNA se narodilo v dubnu 2016 na klinice v Mexiku. V USA by totiž tato metoda povolena nebyla. Díky zásahu lékařů nedošlo k přenosu extrémně vzácného Leighova syndromu – onemocnění centrálního nervového systému.

Matka dítěte je zdravá v minulosti ovšem došlo k přenosu na její dvě děti, které syndromu podlehly.

Další dítě se třemi rodiči se narodilo na Ukrajině, kde není postup uzákoněn, ale podléhá schválení speciální komise.

reklama
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz