Domů     .Top
Příběh Jana Janského: když dva dělají totéž, může to být totéž!
Martin Janda 2.2.2018

Že krev má čtyři základní skupiny, se děti učí již na základní škole. Přesto tento objev není nijak starý, došlo k němu teprve na začátku 20. století. Jedním z kandidátů, kteří se o jeho autorství ucházejí, je i český lékař Jan Janský..

Jan Janský bezesporu dosáhl zásadního vědeckého úspěchu. Avšak nezávisle na něm se stejná věc podařila i jiným.

Rodilý Pražák Jan Janský přišel na svět 3. dubna 1873. Po absolvování gymnázia vystudoval medicínu na tehdejší Karlo-Ferdinandově univerzitě. Středobodem jeho zájmu byla psychiatrie a krátce po ukončení svých studií získal zaměstnání na pražské psychiatrické klinice Na Kateřinkách.

Již od začátku své praxe jej zajímala krev, konkrétně její vztah s duševními poruchami. K tomuto zájmu jej dovedl případ pokusu o sebevraždu jedné z jeho pacientek, kterou zachránil pomocí transfúze krve jejího manžela.

Transfúze tehdy nebyly povoleny, avšak na Janského zodpovědnost se přenos krve uskutečnil. Žena nakonec dokázala přežít. Tehdy jej napadla otázka: „Neexistuje souvislost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami?“.

Dnes již věda ví, že duševní nemoci se do stavu krve neodrážejí. K tomuto závěru po letech výzkumu dospěl i Janský. Celkem zkoumal krev více než 3000 lidí, kteří trpěli některou z psychických poruch. Míchal dohromady krev zdravých a krev nemocných lidí, vše si poctivě zaznamenával. Ovšem kýžený výsledek se nedostavil.

Janský si ovšem všiml něčeho jiného. Jako bystrému pozorovateli mu nemohlo uniknout, že zatímco některá krev se s jinou snáší dobře, s další však zcela nepříznivě. Zjistil, že existují celkem čtyři druhy krve. V roce 1907 výsledky své práce zveřejnil.

Krevní skupiny však popsal již v roce 1901 vídeňský lékař Karl Landsteiner (1868–1943). Zatím byly jen tři: A, B a 0. Čtvrtou, označovanou jako AB, objevili o dva roky později Landsteinerovi blízcí kolegové Alfred von Decastello (1872–1960) a Adriano Sturli (1873–1964).

Landsteiner za svůj objev získal v roce 1930 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Nezávisle na předchozích výzkumech popsal roku 1910 čtyři krevní skupiny i Američan William Lorenzo Moss (1876–1957).

Landsteiner pak ještě v roce 1941 objevil Rh faktor, který také určuje krevní typ.

Janský o práci svých vídeňských kolegů nic netušil. A zatímco skupina AB byla popsána Decastellem a Sturlim jen jako výjimka z ostatních skupin, Janský ji považoval za zcela svébytnou a samostatnou skupinu.

Lze tedy říci, že Jan Janský byl objevitelem jedné ze čtyř krevních skupin. Navíc skupiny dokázal velmi přesně klasifikovat a popsat, jakým způsobem mohou fungovat transfúze. A tak i díky němu dnes lékaři vědí, že člověk s krevní skupinou AB+ může přijmout každou krev a naopak nositel skupiny 0- může svou krev věnovat komukoliv.

Janský ovšem zaznamenal i jiné vědecké úspěchy, které si s objevem krevních skupin nijak nezadají. Byl jedním z průkopníků likvorologie, tedy vědy zabývající se mozkomíšním mokem.

Rovněž je po něm pojmenována Janského-Bielschowského choroba, při níž je v dětském věku narušen metabolismus tuků. Nemoc se projevuje zpomalením duševního i tělesného vývoje.

V roce 1914 se Janský stal zástupcem přednosty psychiatrické kliniky. Krátce na to však nejen do jeho osudu, ale i do životů milionů jiných lidí zasáhla válka. Atentát na následníka rakouského trůnu Ferdinada d´Este měl být potrestán jen malou trestnou výpravou do Srbska. Tento plán se však zvrhl v celosvětovou válku.

Janský narukoval jako vojenský lékař a snažil se nadřízené přesvědčit o tom, že raněné vojáky lze léčit transfúzí přímo na frontě. C. a k. úřady však tento progresivní plán, který by zcela jistě zachránil spoustu životů, zamítly.

Stres prožitý na frontě způsobil, že v roce 1916 postihl Janského infarkt. Byl demobilizován a odeslán zpět do civilu. Po skončení války nastoupil na místo přednosty neuropsychiatrického oddělení Vojenské nemocnice v Praze.

V té době jej již trápily vleklé zdravotní problémy, způsobené mimo jiné těžkou závislostí na tabáku. Zemřel v září roku 1921 ve věku pouhých osmačtyřiceti let.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz