Domů     .Top
6 nejčastějších otázek o české Vietnamské komunitě

komerční sdělení

Věděli jste, že název tržnice Sa Pa je též názvem hlavního provinčního města Lao Cai v severozápadním Vietnamu?

Město je styčným obchodním bodem v severozápadním Vietnamu s překrásnou scénickou krajinou.  Místní trhy hrají svými barvami a vůněmi na všechny smysly. Jedná se oo jedno z nejoblíbenějších turistických destinací ve Vietnamu.

Stejně tak i do malé Hanoje – obchodního centra „TTTM SAPA“ v Pražské části Libuš si můžete uspořádat výlet s průvodcem.

Víte, že ve Vietnamu je bězné smlouvat?

A když tam budete, nenechte se nachytat. I v malé Hanoji můžete o cenách na většině míst smlouvat. Dalo by se říci, že smlouvání je ve Vietnamu národní sport.  Konečnou cenu produktu/služby můžete usmlouvat až na polovinu první řečené ceny.

Víte, že Vietnamci ve své vlasti neslaví narozeniny ani jmeniny?

Naopak se slaví dny úmrtí blízkých předků a rodinných příslušníků. A jedinou oslavou pro každé vietnamské dítě je oslava dovršení prvního měsíce. Tato tradice se udžela až do současnosti a při její příležitosti se konají okázalé hostiny.

A jak je to s narozeninami? Den, který je zároveň pro každého Vietnamce dnem narozenin, se jmenuje Tet – oslava Nového lunárního roku.

V den nového lunárního roku (přelom ledna a února) si všichni přičítají jeden rok života navíc, bez ohledu na to, jaké je jejich skutečné datum narození. Tyto  „narozeniny“ se ovšem nijak neslaví.

Proč se „všichni“ vietnamci jmenují Nguyen?

V historii Vietnamu bylo mnoho událostí, které dalo za vznik tomuto hojně používanému jménu. Vládnou dynastie ve Vietnamu přinutili některé poražené dynastie, aby se přejmenovaly na Ngueyn a staly se tak jejich poddanými.

Další vládnoucí dynastie, které byly časem svrhnuty se povětšinou také přejmenovaly na Nguyen aby se vyhnuly pronásledování od aktuálně vládnoucí dynastie. A když se konečně k moci dostala dynastie Nguyen, přidělovala své jméno pro změnu jako výsadu. Proto je mezi Vietnamci tolik Nguyenů.

Jak se Vietnamci stravují? Jedí opravdu jenom rýži?

Naopak. Vietnamci milují rodinné oslavy a hostiny. Stolování je možná nejpevnější součástí jejich kultury. Kupříkladu v rámci oslavy Nového roku se na stole objeví oblíbený pokrm bánh chưng (hranatý a zelený rýžový koláč na fotce výše), barevná lepkavá rýže xôi, obvykle ani vařené kuře nebo smažené jarní závitky, popř.

můžeme najít i opravdové lahůdky – třeba jesetera ve sladké omáčce nebo slepičí pařáty. Schválně si zkuste se svými sousedy Vietnamci o Vánocích podělit o cukroví, uvidíte jaké pochoutky dostanete na oplátku. Tyhle výměny Vietnamci doslova milují.

Slaví taky Vánoce?

Samozřejmě ne každá rodina slaví Nový rok v úplně klasické „české“ atmosféře. Většina „večerkářů“ v Praze má své obchody otevřené do 01:00-02:00 ráno. Je to pro ně významná příležitost si vydělat, jelikož je v raních hodinách zvýšená poptávka po alkoholu.

Takže po novoroční večeři s rodinou jdou zase hned do práce a neslaví tolik jako my.

Pokud Vás výše uvedené zaujalo a také byste rádi osobně okusili něco ze života Vietnamské komunity a rádi tak poznali, jací Vietnamci doopravdy jsou, doporučujeme Vám informovat se na webu https://sapatrip.cz/ Jedná se o komunitu, která se maximálně lidským způsobem snaží přiblížit dvě zdánlivě nesourodé kultury netradičním způsobem.

Proto neváhejte a rezervujte si svou tour ještě dnes.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz