Domů     .Top
Ústecká zoo hlásí teraristický úspěch

V Zoo Ústí nad Labem se podařil odchov celoevropského významu! Úspěšným vylíhnutím korovce mexického (Heloderma horridum) odstartoval nový rok 2018. Mládě první týdny nepotřebuje žádnou potravu, protože vstřebává živiny ze žloutkového váčku.

Zhruba po 3-4 týdnech mu ošetřovatelé nabídnou myší holátka nebo vajíčka..

Foto: Mládě korovce mexického – Zoo Ústí nad Labem

Mládě je umístěno v samostatném teráriu v zázemí, takže návštěvníci jej bohužel neuvidí. „Naše zoo chová současnou skupinu jednoho samce a dvou samic od roku 2013, ale již v roce 1986 jsme vystavovali jednoho jedince tohoto druhu.

Samce jsme získali od soukromého chovatele,“ vzpomíná Věra Vrabcová tisková mluvčí. Ústecká zoo od roku 1994 chovala i skupinu korovců jedovatých (Heloderma suspectum). V roce 2003 je ovšem z chovatelských důvodů  zapůjčili do Zoo Jihlava.

V té době se jednalo o velice vzácná zvířata a současným chovem obou druhů korovců se mohla pochlubit jen málokterá zoologická zahrada.

Rodiče jsou zazimovaní

Současné trio korovců mexických mohou návštěvníci najít v přízemí pavilonu exotária. Momentálně u nich probíhá zimování, což znamená, že je v expozici vypnuto výhřevné světlo a teplota je udržována mezi 16 a 18 stupni Celsia.

Tento klidový režim zde panuje zhruba od poloviny prosince do konce února. Tento režim je součástí stimulace k páření a kladení vajec. „Stejně probíhala příprava i v loňském roce, ale když na konci července 2017 samice nakladly do připraveného substrátu vejce, byl jsem trochu překvapen, neboť zvířata jsou ještě poměrně mladá.

Snůšku jsem pečlivě sledoval, vejce jsem pravidelně odebíral do inkubátoru, ale postupně se ukazovalo, že pouze jedno z celkového počtu 16 kusů je oplozené,“ vysvětluje chovatel František Šubík. Mládě se začalo líhnout v pátek 12. ledna, tedy po 165 dnech inkubace, a trvalo zhruba den, než se dostalo z vajíčka celé ven. Mládě se má čile k světu a je zcela zdravé.

Odkud pochází?

Jejich domovinou je západní pobřeží Mexika a Guatemaly, kde žijí v pouštních oblastech a v listnatých lesích. Korovci patří k pár ještěrům na světě, u kterých se vyskytují jedové žlázy. Kromě obou druhů korovců (mexický a jedovatý) je to ještě vzácný varanovec bornejský (Lanthanotus borneensis), který žije výhradně na severu Bornea.

K jedovatým ještěrům byl podle posledních výzkumů přidán i varan komodský (Varanus komodoensis). Jed korovci do rány nevstřikují jako jedovatí hadi. Do těla kořisti stéká po mělce rýhovaných zubech spolu se slinami z ústní dutiny.

V přírodě nemají tito ještěři mnoho přirozených nepřátel, ohrožuje je ztráta životního prostředí, lov nebo požáry.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz