Domů     .Top
Raketa Falcon Heavy od SpaceX poletí do vesmíru s kuriózní nákladem již tento měsíc

komerční sdělení

První start nejsilnější rakety od dob Saturnu V, který vynesl k Měsíci Louise Armstronga, je na spadnutí. Americká firma SpaceX plánuje vyslat svou raketu Falcon Heavy k oběžné dráze Marsu již v tomto lednu.

V nákladním prostoru ale šéf SpaceX Elon Musk nechce žádné nudné betonové či ocelové bloky, které se dávají do raket u prvních letů pro zkoušku zátěže. Raketa vezme do vesmíru Muskův červený elektromobil Tesla Roadster..

Podle původního plánu měla nosná raketa Falcon Heavy vyletět ke hvězdám už v roce 2013, ale Elon Musk, který fušuje do výroby elektromobilů (Tesla Motors), ražby tunelů (The Boring Company), vývoje umělé inteligence (Neuralink) a také levných letů do vesmíru (SpaceX), bývá na štíru s dodržováním termínů.

Nicméně, koncem prosince už se Falcon Heavy objevil na startovací rampě Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral ve Floridě, takže to aktuálně vypadá hodně nadějně. První let je naplánován na leden 2018. Přesný den zatím nebyl stanoven.

Falcon Heavy poveze největší kravinu, jakou si dokážete představit

K nízké oběžné dráze Země má raketa vynést necelých 64 tun nákladu, což sice zaostává za Saturnem V a jeho 140 tunami, ale v současné konkurenci jde o raketu s největší nosností. Falcon Heavy je vlastně složen ze tří raket Falcon 9, které již SpaceX několikrát vyslal do vesmíru a zpátky.

Právě SpaceX se stal první společností, které se podařilo zrecyklovat rakety, tedy opětovně je znovu použít. Nyní s Falconem Heavy poletí již dva použité Falcony 9.

Musk se dříve vyjádřil, že nechce, aby při prvním letu Falconu Heavy nákladní prostor zabíraly betonové či ocelové bloky, které se do raket v těchto případech běžně dávají. Aby trochu navnadil média řekl, že jako náklad poveze raketa největší kravinu, kterou si dokážete představit.

O něco později pak zveřejnil fotografie svého červeného sporťáku na elektřinu, Tesla Roadster, uvnitř Falconu Heavy. Během letu má elektromobil hrát píseň Space Oddity od zpěváka Davida Bowieho, který zemřel 10. ledna 2016. Vzlétne tedy Falcon Heavy poprvé při roční výročí hudebníkova úmrtí?

SpaceX už pracuje na větší raketě, která poletí na Mars

Dřívější plán SpaceX počítal s tím, že Falcon Heavy a kosmická loď Red Dragon poletí s astronauty k Rudé planetě.

Jenže projekt Red Dragon šel ke dnu a v loňském roce Elon Musk oznámil, že vývoj raket Falcon 9 i Falcon Heavy postupně nahradí nový multifunkční raketoplán BFR, který dostane za úkol cestu na Mars s lidskou posádkou i ostatní úkoly, které nyní připadají na nosné rakety typu Falcon.

Použité fotografie: SpaceX

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz