Domů     .Top
Zvoní hrana lednímu hokeji?
Martin Janda 5.1.2018
Czech Republic’s Jakub Voracek (93) skates in the corner as North America’s Aaron Ekblad (5) defends during the second period of a World Cup of Hockey exhibition game Wednesday, Sept. 14, 2016. (AP Photo/Gene J. Puskar)

O kanadskoamerické NHL náš časopis často nepíše, ostatně, jak tvrdil předčasně zesnulý legendární hráč a trenér Ivan Hlinka, hokej není žádná věda. Dnes však uděláme výjimku, i slavná profesionální soutěž totiž zabrousila na pole vědy..

Hokejové mistrovství světa se hraje v květnu a boje o Stanley Cup vrcholí dokonce v červnu. Umělá kluziště v halách z hokeje sice dělají celoroční sport, ale lední hokej, jak jeho název napovídá, je především sportem zimním.

A tady se v souvislosti s klimatickými změnami objevuje problém, kterého si je vědoma i NHL.

Kanadskoamerická hokejová liga vůbec poprvé vydala svou zprávu o udržitelnosti. Podle ní lední hokej čelí velmi nejisté budoucnosti vzhledem k oteplování některých oblastí. Pravda, klání o Stanley Cup probíhají v luxusních halách s umělým ledem, jenže kořeny tohoto sportu leží pod širým nebem.

V Kanadě i v USA se sice nachází spousta umělých kluzišť, ale většina současných hvězd NHL poprvé do ruky vzala hokejku na zamrzlém rybníku. „Bez venkovních kluzišť by nebyl hokej,“ je přesvědčen nejvyšší funkcionář (komisionář) NHL Gary Bettman.

Paradoxní je, že právě NHL nemalou měrou přispívá k emisím skleníkových plynů. Během 1 200 zápasů za sezonu vyprodukují haly stejné množství skleníkových plynů jako 111 000 automobilů ročně.

NHL se proto chystá k energetickým úsporám a také hodlá přejít k šetrnějším způsobům získávání energie. Podle Bettmana bude jeho organizace preferovat především sluneční energii.

Příjmy NHL pramení z velké části ze vstupného a liga je k náladám svých fanoušků velmi vnímavá. Dokonce si nechala udělat výzkum ohledně jejich spotřebitelského chování. Zjistila, že diváci NHL 11x častěji recyklují a třídí odpad nebo 19x častěji darují peníze na projekty vztahující se k životnímu prostředí než zbytek americké populace.

Dá se tedy očekávat, že i sama liga se v rámci sebeprezentace vydá zelenou cestou.

Některé kluby už tímto směrem vykročily. V hale, kde své zápasy hraje Colorado Avalanche, je přebytečné teplo vzniklé během chlazení využíváno v bufetech při vaření vody pro kávu či čaj.

Los Angeles Kings hrají své domácí zápasy pod solárními panely. V Torontu zase ke chlazení nevyužívají klimatizační kompresory, nýbrž vodu z nedalekého jezera. Čpavek pro vytváření ledu se už v NHL téměř nepoužívá.

„Globální ekologické tlaky mohou zničit naši hru. Náš sport musí být k životnímu prostředí šetrnější a být inspirací pro fanoušky i hráče, aby zvolili udržitelný životní styl,“ uzavírá Gary Bettman.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz