Domů     .Top
Česká stopa ve vesmíru: Novosvětská, výzkum magnetosféry i Jupiteru
Martin Janda 26.12.2017

Česká republika sice není kosmickou velmocí, ale přesto svou stopu v kosmu zanechala a zanechává. A nejedná se jen o Krtečka, kterého do vesmíru vynesl jeden z raketoplánů, či o Dvořákovu Novosvětskou symfonii, jež zazněla i na Měsíci.

Velké možnosti se ČR otevřely jejím vstupem do Evropské kosmické agentury. Za zmínku ovšem stojí i projekty, které se uskutečnily už dříve..

V dubnu 1967 se Československo zapojilo do programu Interkosmos, který byl spíše propagandistický a jediné slovo v něm měla Moskva, nicméně určitý vědecký přínos měl. Tak se již v roce 1969 na oběžné dráze objevily první přístroje československého původu.

Dvě velké události pro československý kosmický výzkum přišly v roce 1978. Nejprve se v březnu Vladimír Remek stal prvním občanem jiné země než Sovětského svazu nebo USA na oběžné dráze a 24. října 1978 odstartovala do vesmíru první československá družice nazvaná Magion 1. Družice byla určena pro studium magnetosféry a ionosféry.

Nebyla velká, svými rozměry připomínala větší videorekordér. Vážila 15 kilogramů a sloužila vědcům téměř tři roky, než v září 1981 shořela v atmosféře.

Československo se podílelo i na vybavení sond Vega 1 a 2, které zkoumaly Venuši a Halleyovu kometu (1984). Na přelomu 80. a 90. let se do vesmíru vznesly další dva československé Magiony, které už byly větší a také lépe vybavené.

Družice s pořadovým číslem čtyři a pět odstartovaly v letech 1995 a 1996, poslední data z Magionu 5 pak vědci dostali v prosinci 2002.

O půl roku později vzlétla do vesmíru také družice Mimosa, která měla navázat na vědecké experimenty, které se v letech 1992 a 1996 uskutečnily na ruské družici a na palubě amerického raketoplánu. Kvůli technickým problémům s hlavním přístrojem, mikroakcelerometrem, ale nakonec projekt skončil neúspěšně.

Letos byla pomocí indické rakety do vesmíru vynesena miniaturní družice VZLUSat-1 vyvinutá Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem a jeho partnety. Ta má ověřovat vlastnosti původního českého kompozitního materiálu v kosmu, ověřit koncept miniaturizovaného rentgenového dalekohledu a také měřit koncentrace kyslíku v atmosféře.

Od roku 2009 je Česká republika členem Evropské kosmické agentury. To otevřelo českým vědcům i českým firmám dosud netušené možnosti stát na samé špičce vesmírného výzkumu. Přístroje s nápisem Made in Czech republic by se tak v dohledné době měly objevit například u Jupiteru v rámci mise JUICE.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz