Domů     .Top
NEJČASTĚJŠÍ OMYLY V TŘÍDĚNÍ ODPADU
Martin Macourek 21.12.2017

Třídění odpadu se čím dál tím víc dostává do popředí našeho zájmu. Každý rok se v České republice podaří zvýšit počet těch, kteří s odpady nakládají odpovědně; zatímco na přelomu tisíciletí třídilo odpad 38 procent Čechů, dnes je to již 72 procent.

I tak ale provázejí třídění odpadů různé mýty a omyly, které se mezi lidmi stále drží.

Žlutý na plasty, modrý na papír, zelený a bílý je na sklo, oranžový patří nápojovým kartonům a do červených drobná elektronika. I malé děti se dnes ve školách učí, k čemu slouží který kontejner. Přesto je nejčastější chybou právě nesprávné roztřídění odpadu do příslušných kontejnerů.

Lidé tápou například u oblíbených kelímků od teplých nápojů. Obvykle jsou totiž nápojové kelímky vyrobeny ze směsi, která obsahuje podobný poměr plastu a papíru. Takže žlutý nebo modrý kontejner? Překvapivě ani jeden, neboť tyto výrobní hmoty není možné dále recyklovat a kelímky musí putovat do směsného odpadu.

Podobnou záhadou jsou pro mnohé poštovní obálky s okýnkem. Kam s nimi? Pokud je hodíte do modrého kontejneru na papír, neuděláte chybu.

A pracným vystřihováním foliového okýnka se nemusíte trápit, zpracovatelé odpadu si s nimi poradí.

Často lidé do skla vhazují staré žárovky či zářivky. Bohužel to není správně – na tento odpad jsou totiž speciální nádoby, a to kvůli obsahu rtuti uvnitř zařízení. Krabice pro vysloužilé žárovky najdete třeba v hobby marketech.

A kam se starým fénem, mobilem či třeba notebookem? Ekologická likvidace drobného elektroodpadu je zajištěna díky stále zvyšujícímu počtu červených kontejnerů ASEKOL. Pozitivní je, že v této oblasti třídění se Čechům daří.

Zatímco před deseti lety se vybralo kolem 6 tisíc tun elektroodpadu, v roce 2016 to už bylo 20 tisíc tun.

Dalším častým omylem – a zároveň tím nejsmutnějším – je časté přesvědčení veřejnosti, že veškerý odpad stejně skončí na jedné hromadné skládce. Bohužel je toto mylné tvrzení obvykle používáno zároveň jako obhajoba či důvod, proč nemá třídění odpadu smysl.

Přitom je to naprosto nesmyslné; za svoz směsného odpadu musí totiž každá obec platit, naopak za vytříděný odpad dostává finanční odměny.

Pokud se chceme v třídění odpadu zlepšovat a sami tím velmi efektivně přispívat k udržitelnému rozvoji, je zapotřebí se oprostit od přesvědčení a omylů, které jsou často založené pouze na pohodlnosti.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz