Jedenadvacítka má vlastní pivo

Vaření piva je možná jednou z nejstarších lidských činností, vždyť jej staré civilizace popíjely již před devíti tisíciletími. Západoevropská a středoevropská kultura je vysloveně pivní, bohatou tradici má vaření piva zejména v Německu, Rakousku a České republice. Však také termín “české pivo” je chráněným geografickým označením Evropské unie.
Na prvním místě Česká republika, druhé Seychely, třetí Spolková republika, čtvrté Rakousko a pátá Namibie. Tak vypadá čelo světového žebříčku ve spotřebě piva na hlavu. Rodinu českých piv nyní rozšířilo pivo 21.STOLETÍ, na jehož vaření se podíleli i členové redakce a zástupci našeho obchodního oddělení.

Pivo 21.STOLETÍ vzniklo na Vltavě. Právě tam totiž kotví  pivovar nazvaný jednoduše Loď. Technologie minipivovaru se nachází ve dvou lodních palubách, hlavní je vybavena dvounádobovou varnou o objemu 500 l. Spodní paluba pak obsahuje 13 ležáckých tanků a 3 přetlačné. Maximální kapacita varny je 1 600 hl ročně.

Proces výroby piva je v českých zemích takřka stejný. Tou nejzákladnější surovinou je slad, který vzniká naklíčením obilných zrn. Základní obilninou je ječmen. Další ingrediencí je nepochybně chmel, který napomáhá konzervaci piva a k přidání mléčného tónu. Nedílnou součástí jsou také kvasnice.
Všechno, co je potřeba k výrobě piva, stojí přímo na palubě. Várka je dělaná na 500 l. Do vystírky se dává okolo 300 – 400 litrů vody a přidá se zrní. Na řadu přichází rmutování, které je typické pro česká piva a ležáky. Ve scezovací kádi, které má falešné dno, odteče sladina (voda s extraktem) a následně se ohřívá do varu. V této fázi se přidává chmel a vaří 90 minut. Ve vířivé kádi se roztočí a zůstane čistá mladina (sladina s chmelem).

Následně se do spilky přidávají kvasnice. Je nějaký rozdíl v kvašení? „Zas tolik rozdílů není. Občas, když projedou okolní lodě, zůstává v nádobě příliš mnoho mladiny. Dle mého názoru si ale díky tomuto prostředí kvasinky lépe sedají a kvasí. Někdy se ale stane, že pokud se loď rozhoupe, můžeme přijít o 20-30 litrů piva. To ale záleží, v jaké fázi je výroba,“ říká vrchní sládek Tomáš Tuchyňa. Kvašení trvá 7-10 dní, u svrchně kvašených piv 5-6 dní. Následný proces dozrávání trvá asi 30-40 dní. Část se pak dává buď do sudů, nebo se nechává v tancích. Celý proces od sladování k hotovému pivu trvá 4-6 týdnů.

 

 

Rubriky:  Zajímavosti
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Egyptský festival Sed: Zkouška vládcovy způsobilosti

Egyptský festival Sed: Zkouška...

Ve starověkém Egyptě představoval faraon neomezeného vládce, na kterém...
Na Univerzitě Karlově se připravuje Den celoživotního vzdělávání a Festival absolventů.

Na Univerzitě Karlově se připravuje Den...

V sobotu 21. dubna uvítá Univerzita Karlova všechny zájemce o celoživotní...
Čeští vědci objevili způsob jak zrychlit počítače

Čeští vědci objevili způsob jak...

Specialistům z fyzikálního ústavu Akademie věd (AV ČR) se podařil...
Praskání kloubů: Co způsobuje tento ošklivý zvuk?

Praskání kloubů: Co způsobuje...

S prokřupáváním kloubů se někdy setkal každý z nás. Jen málokdo se však zabýval...
Lidé s duševním onemocněním jsou v Česku stigmatizováni

Lidé s duševním onemocněním jsou v...

Podle dřívější studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví a 3. Lékařské Fakulty UK...
Věstonická venuše je v horším stavu, než se očekávalo

Věstonická venuše je v horším...

Slavná keramická soška nahé ženy z období mladého paleolitu je poničenější,...
Tesla sklízí v Austrálii ovace za baterie

Tesla sklízí v Austrálii ovace...

Australský energetický operátor si po půlroce fungování pochvaluje nejvýkonnější...
Na Máchově jezeře bude letos poprvé možné lovit ryby i z loděk

Na Máchově jezeře bude letos poprvé...

Řada rybářů nad touto novinkou jistě zaplesá. Na Máchově jezeře bude letos...
V Brně vynalezli chytrou bundu pro příslušníky IZS

V Brně vynalezli chytrou bundu pro...

Brněnská společnost GINA představila před několika dny na výstavišti v Barceloně...
Nanovlákna proti vráskám?

Nanovlákna proti vráskám?

Před časem jsme vás informovali o tom, že pardubičtí vědci dokázali...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Šokující historie: Ruského premiéra Stolypina zastřelili v divadle!

Šokující historie: Ruského...

„Tak střílejte!“ vykřikne guvernér Saratova Petr Arkadjevič Stolypin na muže...
Kdy invaze králíků téměř zničila Austrálii?

Kdy invaze králíků téměř zničila...

V Austrálii Bob a Bobek azyl nikdy nedostanou. Protože jestli má nejmenší světadíl...
Nejstrašidelnější mosty, po kterých byste nechtěli jít ani za peníze!

Nejstrašidelnější mosty, po kterých...

Trpíte-li závratí, asi byste se neměli dívat na následující video....
Nizozemský padělatel Meegeren dokázal napálit i nacistu Hermanna Göringa

Nizozemský padělatel Meegeren...

„Zásadní zlom přišel po negativní reakci kritiky na jeho výstavu v roce 1922,...
VIDEO: Jak si slepí lidé užívají film?

VIDEO: Jak si slepí lidé užívají...

Ve videu, kde se setkáváme s názory mnoha slepců a mimo jiné...
Je cukr opravdu „bílý jed”, nebo jde o další z řady výživových hoaxů?

Je cukr opravdu „bílý jed”, nebo jde o...

Sociální sítě a obecně internet je v poslední době plný tvrzení, že cukr je...
Ukořistil slavnou Monu Lisu francouzský král František I.?

Ukořistil slavnou Monu Lisu...

„Zasypu vás zlatem, když se usadíte v Paříži,“ nabízí francouzský král...
Jaké věci jste zaručeně nevěděli o Dubaji?

Jaké věci jste zaručeně nevěděli...

Město Dubaj je proslulé svou honbou za největšími a nejdražšími...
Přichází doba, kdy lež konečně vymře?

Přichází doba, kdy lež konečně...

Oči těkají, slova plachtí kolem. Možná umíte lhát, možná taky ne… Nicméně vše, na co...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.