Domů     .Top
Jedenadvacítka má vlastní pivo
Martin Janda 13.12.2017

Vaření piva je možná jednou z nejstarších lidských činností, vždyť jej staré civilizace popíjely již před devíti tisíciletími. Západoevropská a středoevropská kultura je vysloveně pivní, bohatou tradici má vaření piva zejména v Německu, Rakousku a České republice.

Však také termín „české pivo“ je chráněným geografickým označením Evropské unie..

Na prvním místě Česká republika, druhé Seychely, třetí Spolková republika, čtvrté Rakousko a pátá Namibie. Tak vypadá čelo světového žebříčku ve spotřebě piva na hlavu. Rodinu českých piv nyní rozšířilo pivo 21.STOLETÍ, na jehož vaření se podíleli i členové redakce a zástupci našeho obchodního oddělení.

Pivo 21.STOLETÍ vzniklo na Vltavě. Právě tam totiž kotví  pivovar nazvaný jednoduše Loď. Technologie minipivovaru se nachází ve dvou lodních palubách, hlavní je vybavena dvounádobovou varnou o objemu 500 l.

Spodní paluba pak obsahuje 13 ležáckých tanků a 3 přetlačné. Maximální kapacita varny je 1 600 hl ročně.

Proces výroby piva je v českých zemích takřka stejný. Tou nejzákladnější surovinou je slad, který vzniká naklíčením obilných zrn. Základní obilninou je ječmen. Další ingrediencí je nepochybně chmel, který napomáhá konzervaci piva a k přidání mléčného tónu. Nedílnou součástí jsou také kvasnice.

Všechno, co je potřeba k výrobě piva, stojí přímo na palubě. Várka je dělaná na 500 l. Do vystírky se dává okolo 300 – 400 litrů vody a přidá se zrní. Na řadu přichází rmutování, které je typické pro česká piva a ležáky.

Ve scezovací kádi, které má falešné dno, odteče sladina (voda s extraktem) a následně se ohřívá do varu. V této fázi se přidává chmel a vaří 90 minut. Ve vířivé kádi se roztočí a zůstane čistá mladina (sladina s chmelem).

Následně se do spilky přidávají kvasnice. Je nějaký rozdíl v kvašení? „Zas tolik rozdílů není. Občas, když projedou okolní lodě, zůstává v nádobě příliš mnoho mladiny. Dle mého názoru si ale díky tomuto prostředí kvasinky lépe sedají a kvasí.

Někdy se ale stane, že pokud se loď rozhoupe, můžeme přijít o 20-30 litrů piva. To ale záleží, v jaké fázi je výroba,“ říká vrchní sládek Tomáš Tuchyňa. Kvašení trvá 7-10 dní, u svrchně kvašených piv 5-6 dní.

Následný proces dozrávání trvá asi 30-40 dní. Část se pak dává buď do sudů, nebo se nechává v tancích. Celý proces od sladování k hotovému pivu trvá 4-6 týdnů.

Související články
Vesmír 8.8.2019
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Příroda 7.8.2019
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz