Domů     .Top
„Česká nobelovka“ zná svého majitele za rok 2017

Společnost Česká hlava je spolu s Úřadem vlády České republiky každoročním vyhlašovatelem stejnojmenných cen. Jsou považovány za nejprestižnější české ocenění za vědu a výzkum, kterého mohou vědci v naší zemi dosáhnout.

Oceňují se experti z oblasti humanitních, přírodovědeckých i technických oborů..

Zdroj: Česká hlava, laureáti za rok 2017 – zleva: P. Sommer, P. Holubář (SHM), J. Damborský, V. Saidl, K. Škubník

Nejprestižnější ocenění, hlavní cenou České hlavy je Národní cena vlády Česká hlava spojená s mimořádnou finanční odměnou. Od roku 2006 tuto cenu uděluje premiér České republiky na základě usnesení vlády.

Letošním oceněným se stal profesor Petr Sommer český archeolog, ředitel prestižního Centra medievistických studií AV ČR a Univerzity Karlovy v Praze a vědecký pracovník Archeologického ústavu AV ČR v Praze.

Odborně se zabývá církevní archeologií a středověkou duchovní kulturou. Profesor Petr Sommer je mezinárodně uznávaným odborníkem v oborech archeologie a historie raně středověké Evropy. Podílel se na výzkumech nejstarších českých klášterů nebo je sám vedl na Ostrově u Davle, v Praze-Břevnově, v Praze-Strahově a především v Sázavě.

Oceněný je za svou terénní práci jako archeolog, pedagogickou činnost a za výsledky historického, uměleckohistorického a církevně historického výzkumu pramenů k začátkům českého státu a christianizace jeho společnosti.

Doctorandus – přírodní vědy, cena Nadačního fondu Česká hlava

Oceněn byl magistr Karel Škubník z Masarykovy univerzity za výzkum viru deformovaných křídel u včel. Je jednou z hlavních příčin celosvětového problému se syndromem zhroucení včelstev. Napadené včely mají deformovaná křídla, ale i jiné části těla.

Izolovat tento virus se podařilo vědcům v Japonsku už před třiceti lety. Ale strukturu tohoto viru popsal až magistr Škubník díky kombinaci kryo-elektronové mikroskopie a rentgenové krystalografii. Použití kombinace těchto metod je v ČR naprosto unikátní a i ve světě je provádí jen malý počet laboratoří.

Díky jeho výzkumu bude možné najít protivirové látky, které by tuto nemoc mohli vyléčit.

Doctorandus – technické vědy, cena Skupiny ČEZ

Doktor Vít Saidl získal toto ocenění za výzkum magnetické látky – antiferomagntu. Z pohledu vnějšího světa žádné magnetické vlastnosti nevykazují, i když jsou ve svém vnitřku magneticky uspořádané. Do budoucna by mohly hrát velkou roli ve světě výpočetní techniky.

Uvažuje se kupříkladu o jejich aplikaci v magnetických RAM pamětech. Antiferomagnety se dnes obvykle zkoumají s pomocí obrovských zařízení, která jsou pro rutinní rychlá měření většího množství vzorků nepraktická.

Vít Saidl proto vyvinul metodu, která dokáže antiferomagnety charakterizovat, ale která ke svému fungování potřebuje pouze relativně běžný stolní laser.

Industrie – cena Ministerstva průmyslu a obchodu

Cenu obdržela firma SHM s.r.o., která se věnuje vlastnímu vývoji již od svého vzniku před 25 lety. Má 9 národních a mezinárodních patentů a investují do vlastního výzkumu a vývoje. Při obratu něco málo přes 110 miliónu korun, za roky 2016 a 2017 investovala téměř 90 milionů korun.

Evropský trh je dlouhodobě atakován levnými průmyslovými nástroji z mnoha zemí a kontinentů. Udržet se na trhu s vyššími evropskými náklady znamená hledat originální, nová a lepší řešení. To je i případ laureáta ceny Industrie, která se uděluje za technologickou nebo výrobkovou inovaci.

Firma se věnuje vývoji PVD technologií, které umožňují nanášet na průmyslové nástroje velmi tvrdé či kluzné tenké povlaky, které výrazně zlepšují vlastnosti výrobku.

Invence – cena společnosti Kapsch

Profesor Jiří Damborský z Masarykovy univerzity se věnuje vývoji nových konceptů a metod pro design a inženýrství proteinů. Proteiny jsou základní stavební jednotky živých organismů a nacházejí široké uplatnění v medicíně, farmaceutickém, potravinářském a chemickém průmyslu i ochraně životního prostředí.

Laureát ceny se věnuje vývoji nových konceptů a metod pro design a inženýrství proteinů. Vědecký tým laureáta nově vyvinuté metody implementuje do softwarových programů, které poskytuje široké vědecké i komerční komunitě, které si s jejich pomocí mohou proteiny upravit.

Softwarové programy používají statisíce uživatelů ze 120 zemí světa, například Velké Británie, Německa, Francie, Švédska, Finska, Spojených států amerických, Kanady, Číny, Indie, Izraele, Japonska a Austrálie.

Z firemní sféry programy využívají chemické, biotechnologické a farmaceutické společnosti.

Česká hlava

Projekt vznikl v roce 2002 jako původně soukromý s cílem zpopularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž vědeckých pracovníků. Vznik iniciovali intelektuálové v čele se spisovatelem Arnoštem Lustigem a profesorem Antonínem Holým.

Vedle hlavního ocenění za celoživotní práci, jsou udělována ocenění Doctorandus určené studentům nebo čerstvým absolventům.

Vizí České hlavy je stát se pro investory, ale i výzkumná pracoviště prvním a zásadním kontaktním místem v rozhodování o investicích do oboru inovace a výzkumu a stát se národní informační platformou pro české vědecko-výzkumné prostředí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz