Domů     .Top
Dvorská Zoo podnikla kroky proti vyhynutí nosorožce Cottonova

V Keni i v Evropě se začalo s přípravami na zákrok, který by mohl pomoci zachránit nosorožce tuponosé severní (Ceratotherium simum cottoni) před vyhynutím. Na světě už jsou pouze tři poslední jedinci tohoto druhu nosorožce, a pokud se nepodaří na svět přivést mládě, vyhynou..

Foto: Zoo Dvůr Králové – Jan Stejskal

Kvůli věku posledních dvou samic mají veterináři a reprodukční biologové jen omezený čas pokusit se odebrat jim vajíčka prostřednictvím procedury, jež byla vyvinuta právě pro tyto samice.  Tři poslední jedinci žijí ve speciálním in situ zařízení v Ol Pejetě.

Všichni patří dvorské zoologické zahradě, odkud byli do Keni odvezeni v roce 2009. Hlavním cílem přesunu bylo pokusit se o jejich přirozené rozmnožování v afrických podmínkách. Ačkoli samice cyklovaly, k jejich zabřeznutí nedošlo.

A nyní je ve svých 44 letech samec Sudán už příliš starý na páření. Své dny tráví pod neustálým bezpečnostním a veterinárním dohledem.

Jedinou nadějí na záchranu genů severních bílých nosorožců (tuponosích nebo nosorožců Cottonova) zůstává umělá reprodukce, která by zahrnovala využití samic blízce příbuzných nosorožců bílých jižních (Ceratotherium simum simum Burchell) jako náhradních matek. O něco takového se u nosorožců zatím nikdo nepokusil.

Foto: Zoo Dvůr Králové – Jan Stejskal

Celá procedura zahrnuje užití semene severních bílých nosorožců z několika, dnes už uhynulých samců, jež je uloženo v Berlíně. Jedinými možnými dárkyněmi vajíček jsou dvě samice v Ol Pejetě, Nájin (28 let) a Fatu (17 let).

Samotný odběr vajíček v sobě nese určitou míru rizika pro samice a bude muset být uskutečněn ve volném výběhu. „Aby zákrok proběhl co nejhladším způsobem, pracuje skupina odborníků ze ZOO Dvůr Králové, IZW Berlín a institutu Avantea v italské Cremoně už dva roky na vývoji metody pro odběr vajíček na samicích jižních bílých nosorožců v evropských zoologických zahradách,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové.

Skupina zároveň vyvíjí in vitro postupy pro vytvoření embrya z takto odebraných vajíček.

Foto: Zoo Dvůr Králové – David Hambridge

Pokud vše půjde dobře, mohl by první pokus o odběr vajíček z Nájin a Fatu proběhnout pod dohledem Kenya Wildlife Service už v první čtvrtině roku 2018. V případě úspěchu budou vajíčka odvezena do laboratoře Avantea v Itálli, kde by se vědci pokusili vytvořit embryo za použití semene severního bílého samce.

Následně by embrya byla odvezena zpátky do Keni, kde by byla v Ol Pejetě vložena do náhradních matek nosorožce bílého jižního.

Skupina veterinářů a ochranářů z České republiky, Keni, Velké Británie a Jihoafrické republiky zákrok naplánovala v keňské rezervaci Ol Pejeta začátkem listopadu. Tato procedura je označována jako poslední šanci severních bílých nosorožců, jak uniknout vyhynutí.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz