Domů     .Top
Je levnější topit elektřinou nebo plynem? Porovnání kotlů na vytápění

komerční sdělení

České domácnosti vydají 2/3 celkem spotřebované energie za vytápění. Zatímco dříve lidé hodně sázeli na topení plynem, dnes kvůli vlně zateplování v českých domovech stoupá výhodnost elektrokotlů a dokonce i mnohokrát proklínaných přímotopů. Podívali jsme se na případy, kdy se vyplatí elektrokotel a kdy plynový kotel.

V minulosti platilo, že kdo topí plynem, výrazně ušetří oproti domácnosti, která nemá plynovou přípojku a zvolila vytápění elektřinou. Jenže dříve se hodně stavěly domy s vysokými tepelnými ztrátami, klidně kolem 16 kW, pro které jsou plynové kotle ideální.

V dnešní době, kdy rostou jako houby po dešti nízkoenergetické a pasivní domy a tepelné ztráty budov se pohybují kolem 3 až 6 kW je situace trochu jiná. I když se rozhodnete srovnat ceny elektřiny a plynu, a zjistíte, že 1 kWh plynu podle ceníků dodavatelů koupíte laciněji než 1 kWh elektrické energie, příznivci plynu zase musí počítat s pravidelnými revizemi a údržbou kotle, za které zaplatí kolem 2000 tisíc ročně.

V případě elektrokotle i moderního kondenzačního kotle na plyn se může majitel spolehnout na nenáročný a bezobslužný provoz.

U elektřiny lze využít spínání odběru v levnějším nízkém tarifu, u plynu se dá zase ušetřit při vaření na plynovými sporácích. Ve prospěch elektrokotle mluví levnější pořizovací náklady, zatímco pro plyn levnější provozní náklady.

Jak se tedy rozhodnout? Vhodné bude znát tepelnou ztrátu vašeho domova. Tento údaj totiž v největší míře ovlivňuje výhodnost daného typu vytápění.

Jako příklad jsme vybrali průměrný český byt s plochou 87 m², který obývají 4 lidé ve střední klimatické oblasti, jež pokrývá většinu republiky. V prvním případě dosahuje tento domov tepelné ztráty (TZ) 4 kW, v druhém 10 kW.

Celkové roční náklady na vytápění včetně investic a údržby

Elektrokotel

• spotřeba při TZ 4 kW: 8 690 kWh, náklady: 38 913 Kč (z toho za vytápění: 10 350 Kč, za údržbu a investici: 7 900 Kč)

• spotřeba při TZ 10 kW: 19 130 kWh, náklady: 62 054 Kč (z toho za vytápění: 33 492 Kč, za údržbu a investici: 7 900 Kč)

Kondenzační plynový kotel

• spotřeba při TZ 4 kW: 8 581 kWh, náklady: 43 730 Kč (z toho za vytápění: 5 131 Kč, za údržbu a investici: 16 083 Kč)

• spotřeba při TZ 10 kW: 18 385 kWh, náklady: 55 203 Kč (z toho za vytápění: 16 604 Kč, za údržbu a investici: 16 083 Kč)

Číselné hodnoty pocházejí z kalkulačky TZB.info.

Z výsledků je patrné, že při rozhodování, jestli vsadit při vytápění na elektřinu nebo na plyn, není vhodné pouze porovnat cenu plynu a elektřiny podle aktuálních ceníků, ale vyplatí se také uvažovat nad výší počáteční investice při pořízení topné soustavy a souvisejícími náklady za údržbu.

Ať už se rozhodnete pořídit plynový kotel, nebo si budete chtít spíš vybrat vhodný elektrokotel.

, dejte si pozor na volbu správného výkonu kotle. Předimenzované kotle vám totiž místo úspor za energie přinesou jen zbytečné náklady za nadměrnou spotřebu paliva. Navíc se při častém spínání a vypínání předimenzovaného kotle zkracuje životnost zařízení.

Fotografie: fotobanka Pexels

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz