Domů     .Top
Rybičku nebo rajče? Obojí!
Klára Červinková 23.10.2017

Nemůžete se rozhodnou, jestli místo na okně vyhradíte akváriu nebo truhlíku s bylinkami? Můžete mít obojí – rostliny vyčistí odpad a díky tomu získají vodu i spoustu živin.

Když se spokojíte s tím, že jedlé jsou na tomto „akvatruhlíku“ pouze byliny, můžete se ihned pustit do pěstování. Vodní zahrádka od kalifornské firmy Back to the roots (Zpátky ke kořenům) propojuje hydroponní pěstování bylinek s dekorativními účely.

Stolní zahrádka obsahuje 11 litrovou nádrž, filtr, čerpadlo, nádobu na rostliny, hnojivo, krmení pro rybičku a kupón na pořízení rybky zdarma.

 Bojovnice pestrá (Betta splendens) byla zvolena vhodnou rybou pro akvaponní pěstování (spojení hydroponie a akvárka). Podobné zařízení  si, ale můžete koupit či vyrobit i u nás.

Jak to funguje?

Rostlinám je díky čerpadlu zajištěn přísun živin a vody. Rybička vyprodukuje amoniak, který je pro ni jedovatý. Rostliny ho naopak velmi oceňují a dokonce díky němu rostou velmi bujně. Takto pročištěná voda se vrací do vodní nádrže s rybičkou.

Pro nás to znamená úsporu času a práci s čištěním akvária, zaléváním, hnojením a ještě nám to přinese užitek. Takový systém nepotřebuje naše velké zásahy a pozornost.

Akvaponické farmy

V USA a na Novém Zélandu je tento způsob pěstování v současnosti velice oblíbený. Na stejném principu totiž fungují i farmy. Akvaponím způsobem se dají pěstovat různé druhy zeleniny – saláty, okurky, kedlubny, ale také jahody a různé bylinky. Farma tak produkuje zeleninu a zároveň čerstvé ryby.

I u nás vznikají poloautomatické systémy produkující čerstvou zeleninu a ryby nehledě na roční období – díky umělému osvětlení. Největší výhody tohoto způsobu farmaření jsou úspora prostoru a neuvěřitelná rychlost růstu rostlin.

Lidé se zkušenostmi s akvapónií uvádějí až 5x rychlejší růst oproti klasickému pěstování v půdě a jedinečnou chuť ryb.

Systém ve větším měřítku a s jedlými rybami, lze umístit ve skleníku, ve sklepě, ve chlévě v garáži nebo i venku.

Dojde tedy v zemědělství k revoluci? Vědci z Mendelovy univerzity v Brně uvádí, že zejména hydroponický způsob pěstování rostlin čeká progresivní budoucnost. V Japonsku se například realizují i odpočinkové a relaxační zahrady.

A NASA se dlouhodobě zajímá o využití hydroponie a aeroponie (metoda pěstování, kdy kořeny rostlin jsou zavěšeny ve vzduchu a jsou pravidelně postřikovány mlhou živného roztoku) na kosmických stanicích.

Vodní hospodaření v minulosti

Z minulosti máme doklady o vodním zemědělství u Aztéků. Vzhledem k nedostatku půdy, kde by bylo možné vypěstovat potravu pro více než 300 tisícové město Tenochtitlán, vznikly záhony na vodě. Každá zahrádka byla orámována a připevněna ke dnu.

Pro stavbu Aztékové využívali bahno ze dna jezera, ale i to odstraněné při čištění zavlažovacích kanálů a různý biologický odpad z města. Umělé ostrůvky se nazývají „chinampas“ a díky následným generacím se ty původní aztécké dochovaly až do dnešních dní.

Rozkládají se na 36 000 ha u města Xochimilco na jezeře Texcoco. Jeden z místních farmářů vzpomíná, že když byl malý, byla obhospodařovávána drtivá většina chinampas.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz