Domů     .Top
Nesmrtelný Hummer
Marek Felt 16.10.2017

Není snad nikdo, kdo by neznal legendární vojenský Humvee, nejrozšířenější taktické vozidlo americké armády a námořní pěchoty. A i když se objevují každým týdnem nové a nové technologie, měl by Humvee zůstat hlavním dopravním prostředkem minimálně dalších dvacet let. A co víc, výrobce představil dalších sedm nových verzí.

US Army a US Marine Corps provozují v současné době více než 124 tisíc těchto vozidel. Jejich služeb využívají ale také ostatní složky amerických ozbrojených sil jako jsou námořnictvo, letectvo nebo pobřežní stráž.

Hummer se ale neobjevuje pouze v USA. Po celém světě je 60 armád, které mají ve svém arzenálu přes 250 000 vozů. Narazit tak na ně můžete například v Afghánistánu, Iráku, Libanonu nebo Mexiku.

A i když se na trhu objevila taktická, pancéřovaná vozidla JLTV, neplánuje se nahrazení za současné Humvee. AM General, která stojí za výrobou legendárních vozů, přináší postupně nová vylepšení. Od původní verze se nejnovější Hummer liší výkonnějším pohonným systémem s digitálním řízením, robustnějším podvozkem, ale také přídavným pancéřováním.

 Armádní laboratoře rovněž provádějí testy s hybridním diesel-elektrickým pohonem. Díky němu by mohlo vozidlo ujet bezhlučně až deset kilometrů a navíc by se měla snížit i celková spotřeba paliva.

Jak jsme již zmínili, americká společnost představila nedávno nové typy. A které to jsou? V prvním případě se jedná o Humvee, v jehož výbavě nechybí zbraňový systém Hawkeye Mobile Weapon s dělem M20 ráže 105 mm s digitálním řízením palby.

Stanice má hydraulické nohy, které taktické vozidlo stabilizují při střelbě. Pro boj s obrněnými cíly byl vyroben typ s dálkově ovládanou věží s 30 mm automatickým kanónem s ovládacím panelem uvnitř vozu. Munice je účinná u většiny bojových vozidel pěchoty.

Dalším modelem je Humvee s ručně ovládaným kanónem ráže 30 mm. Jedná se o levnější variantu. Nevýhodou je, že je střelec vystaven střelbě protivníka. Díky výkonné optice lze provést palbu na cíle, které jsou vzdálené až 1,5 kilometru.

V nabídce se objevují také typy se stanicí protitankové řízení střely, která dokáže ničit cíle na vzdálenost až pěti kilometrů, dále pak otevřená klasika Humvee pro přepravu až devíti členů americké armády.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz