Domů     .Top
General Motors představil vodíkovou platformu 4×4
Marek Felt 12.10.2017

Na zasedání Asociace armády Spojených států (AUSA 2017) představila americká automobilka GM univerzální vodíkovou nákladní platformu SURUS. Silent Utility Rover Universal Superstructure je výjimečná nejen pohonem, ale také použitím.

O elektrických nebo robotických automobilech se hovoří stále více. I když to nevypadá, že by v dohledné době zcela nahradily dnešní vznětové a zážehové verze, mají nové technologie několik výhod. Díky elektrickému pohonu je možné vyvíjet vozy zajímavých konstrukcí a tvarů.

Navíc elektrický pohon dosahuje maximálního točivého momentu již od nulových otáček. Konstrukce je jednodušší, stejně tak je lepší jejich spolehlivost a údržba.

Nové technologie se ale začínají prosazovat také v oblasti vojenských vozidel. A právě jednu takovou alternativu představila automobilka GM. Jedná se o reálnou velikost vodíkové robotické platformy SURUS. Říkáte si, že je vám toto pojmenování něčím známé?

Odkazuje totiž na jméno Hannibalova osobního slona, s kterým přešel Alpy a napadl nečekaně Římany.

SURUS navazuje na vodíkové terénní vozidlo ZH2, které vzniklo ve spolupráci GM a americké armády. V zásadě se jedná o militarizovaný civilní pick-up Chevrolet Colorado ZR2 s elektrickým pohonem a vodíkovými palivovými články.

Výhodou těchto článků je nízká teplota a bezhlučná výroba elektrické energie. ZH2 má díky novým technologiím rovněž výborné vlastnosti v terénu, a to prostřednictvím již zmíněného maximálního točivého momentu od nulových otáček. Pick-up by měl mít výkon 130 kW.

Další výhodou je tepelná stopa, kterou zanechává vozidlo za jízdy.  Je tak hůře viditelné na termokamerách nepřítele. Odpadním produktem vodíkových článku je voda a toho lze využít při operacích v suchých oblastech.

Vůz je v zásadě schopen za hodinu jízdy vyrobit až dva litry vody. Americká armáda tyto platformy testovala od října 2016 a během testů se neobjevily větší problémy. Dokonce se byla schopna pomocí vozidla nepozorovaně dostat k protivníkovi na vzdálenost 100 metrů.

Unikátností platformy SURUS je její modulárnost. Lze ji upravit jako pick-up, nákladní vůz s plochou korbou nebo jako robotickou dopravní plošinu, která slouží k přepravě kontejnerů, speciálních nástaveb nebo zbraní.

Bohužel dalších technických informací není prozatím mnoho. Z dostupných informací tak víme, že SURUS pohání dva elektromotory a řiditelná jsou všechna čtyři kola. Elektrickou energii vyrábějí posléze vodíkové palivové články, které přes lithium-iontové baterie dodávají energii motorům.  Zásoba vodíku vydrží zhruba na 640 kilometrů jízdy.

The Silent Utility Rover Universal Superstructure (SURUS) platform is a flexible fuel cell electric platform with autonomous capabilities. The water hose and bottle demonstrate potential water creation capability from water vapor exhaust.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz