Domů     .Top
Nejdříve vás rozesmějí, pak vás přimějí přemýšlet

Ig Nobelova cena je americké, parodující ocenění udílené každý rok za podivné, směšné a bizarní vědecké objevy v deseti kategoriích. Komise udělující ceny je složená z vědců oceněných skutečnými Nobelovými cenami.

Slavnostní udílení probíhá na Harvardu v Sandersově divadle. Cena je vyhlašována na počest fiktivního bratra Alfréda Nobela – Ignáci Nobelovi..

I když mají „potupné nobelovky“ primárně pobavit, mohou poukázat i na to, že z podivného se může stát poučené. To dokázal Andre K. Geim, který v roce 2000 obdržel IG Nobelovu cenu za experiment s magnetickou levitací živé žáby.

O deset let později získal s kolegou Konstantinem Novoselovem seriózní Nobelovu cenu za fyziku za objevení grafenu. (Forma uhlíku strukturou podobná grafitu, ale tenká jen pouze jeden atom. Po karbynu nejpevnější známý materiál na světě. Využívá se například ve vývoji nanotechnologií.).

Podivné vědecké teorie byly poprvé oceněny v roce 1991. S oceňováním začal Marc Abrahams, editor a spoluzakladatel recesistického dvouměsíčníku Anály nepravděpodobného výzkumu (Annals of Improbable Research).

Šestkrát  do roka vychází ve formátu vědeckého časopisu. Nalezneme v něm studie o výzkumech na podivná témata, články o absurdních či fiktivních experimentech, falešné inzeráty na neexistující lékařské produkty a také hodnocení kaváren ve vědeckých institucích.

Mezi IG nobelisty patří i české vědecké týmy. V roce 2014 získal IG Nobelu cenu tým Jaroslava Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, za výzkum toxoplazmózy probíhající už od roku 1993. Týmu se podařilo prokázat, že toxoplazmóza ovlivňuje chování a psychické projevy nakažených osob.

Příklady letošních oceněných výzkumů:

Tekutá kočka – výzkum fyzika Marca-Antoina Fardina, který studuje tok hmoty, tedy tekutin a polotuhých látek. Analyzoval způsob, jakým se pevné kočky dostanou do těch nejmenších nádob a krabic bez ohledu na tvar.

Dědečku, proč máš tak velké uši? – Britský vědec Jamese A. Heathcota zkoumal, jestli mužům s přibývajícím věkem rostou uši. Tento výzkum byl podložen sázkou, která vznikla v hospodě. Někteří konzumenti si totiž všimli, že spousta starých mužů má obrovské uši.

Hypotézu jestli uši ještě dál rostou, se podařilo potvrdit. Rychlost růstu je zhruba 0,22 milimetru ročně, a to po třicítém roce života.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz