Domů     .Top
Záhada methanu na Marsu: důkaz života nebo jen chemie?
Martin Janda 2.10.2017

Objev methanu v atmosféře Marsu vyvolal svého času diskuze o existenci života na rudé planetě. Mikroby aktivně produkujících tento v atmosféře Marsu jinak nestabilní plyn se jevili jako pravděpodobné vysvětlení nejen jeho přítomnosti, ale také proměnlivé koncentrace v závislosti na ročním období..

Profesor Svatopluk Civiš a jeho spolupracovníci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR nicméně představili novou teorii, která vznik methanu na Marsu spojuje s pouhou fotochemickou reakcí, která přítomnost mikrobů nevyžaduje.

Nová studie českých vědců se snaží objasnit, jak mohl methan vzniknout na naší planetě, ale také na Marsu, v rané fázi jejich vývoje – v době před vznikem života na Zemi. Methan je považován za reaktivní plyn, který se mohl podílet na chemických reakcích vzniku biomolekul, z nichž možná posléze povstal i život sám.

Svatopluk Civiš se domnívá, že za syntézou složitějších látek stojí dopady asteroidů na Zemi a pravděpodobně také na Mars v době před více než 3,8 miliardami let. Jestliže podobné mechanismy probíhaly na Marsu i na Zemi, mohl život vzniknout na obou planetách.

Do dneška však přežil pravděpodobně jen na Zemi a za současnou produkcí methanu na Marsu stojí pouhé fotochemické reakce.

Výzkumný tým Svatopluka Civiše se zabývá problematikou vzniku biomolekul a života na Zemi účinkem dopadu asteroidu již více než 15 let a patří mezi zakladatele tohoto vědeckého směru v České republice.

Čeští vědci úspěšně demonstrovali souvislost mezi vznikem biomolekul účinky impaktu mimozemského tělesa a současnou datací vzniku nejstaršího živých struktur záhy po období tzv. posledního velkého bombardování naší planety.

K experimentům byl využit také vysoce výkonný laserový systém – PALS (Prague Asterix Laser System) – provozovaný Ústavem fyziky plazmatu AV ČR ve spolupráci s Fyzikálním ústavem AV ČR.

Civišův tým v nedávné době rovněž zopakoval slavný experiment Ureye a Millera s moderními nástroji, jež v padesátých letech minulého století nebyly v původním experimentu dostupné, a ukázal, že v něm vznikají všechny základní stavební kameny potřebné pro vznik života.

Jeví se tak, že zdánlivě nehostinné podmínky na raných planetách, zahrnující dopady asteroidů a silné elektrické výboje, byly vzniku základních biomolekul vlastně velmi přátelské.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz