Domů     .Top
České středohoří nabízí díky vulkanické činnosti ojedinělý ráz krajiny
Václav Roman 14.9.2017

Pro reliéf vulkanické krajiny jsou typické kuželovité vrchy tvořené čedičem, znělcem a dalšími horninami. U nás se jedná o Doupovské hory, České středohoří, Lužické hory či Nízký Jeseník. Pozor však, zdání může klamat.

Milešovka, Bořeň či Říp na první pohled sice připomínají sopečné kužely, jde však o magmatická tělesa utuhlá v žilách pod povrchem, tzv. lakolity. Na světlo světa se tato tělesa dostala díky erozi, nastoupivší po doznění sopečné činnosti. Vodní toky pomohly odhalit utuhlé magma a vytvářely hluboká údolí.

Nejtypičtějším projevem sopečné činnosti u nás je České středohoří. Jeho celková rozloha činí 1265 kilometrů čtverečních a řadí se tak mezi menší orografické (horopisné) celky. V celé střední Evropě bychom obdobné pohoří nenalezli. Většinu jeho území (84 %) zaujímá CHKO České středohoří.

Nejvíce zastoupenými horninami jsou třetihorní vulkanity, časté jsou též druhohorní křídové sedimenty. Mocnost křídových sedimentů je v Českém středohoří největší v rámci celého Českého masivu. Sopečná činnost v této oblasti probíhala v mladších třetihorách a je vázána především na oherský (nebo též ohárecký) rift neboli zlom. Jde o jednu z nejvýznamnějších zlomových struktur u nás.

Podoba pohoří se utvářela dále i ve čtvrtohorách. Jednak pokračovala eroze a postupnému „odstraňování“ méně odolných křídových sedimentů, pak také v během dob ledových (glaciálů) probíhalo mrazové zvětrávání hornin. Docházelo k rozpadu balvanů na suť a vzniku četných suťových polí, též známých jako kamenná moře.

Rozsáhlá suťové pole se rozprostírají na svazích Plešivce (509 m n. m.), který bývá označován také jako Ledových vrch. Na úpatí největšího suťového pole se totiž nacházejí ledové jámy, v nichž je možné vidět rampouchy a sníh i během teplých letních dnů.

Čedičové balvany vytvářejí dutiny, v nichž se hromadí těžký chladný vzduch. Oblast byla v roce 1966 vyhlášena Přírodní památkou.

Tento geomorfologický celek je součástí Podkrušnohorské oblasti. Jeho pestrý a značně členitý reliéf podnítila mj. erozní činnost vodních toků, ale též rozličná vnitřní struktura a různý stupeň nakupení vulkanických těles, intenzita tektonických pohybů a charakter podložních hornin.

Pestrá je i mozaika zde se vyskytujících živočišných druhů. K čemuž přispívá též velká výšková členitost. Nejnižší bod se nachází při hladině Labe u Děčína (122 metrů nad mořem) a nejvyšším zdejším vrcholem je Milešovka přezdívaná Hromová hora. Rozdíl mezi těmito dvěma body činí úctyhodných 715 metrů.

Právě tok Labe, největší naší řeky a jím utvořené údolí, je hraniční předěl mezi dvěma geomorfologickými podcelky Českého středohoří, tj. mezi Milešovským středohořím na levém břehu Labe a Verneřickým středohořím na břehu pravém.

Reliéf Milešovického středohoří tvoří velké množství ostrých kuželů a kup, například znělcová Milešovka převyšující okolní terén až o 400 metrů, významnými vrcholy jsou též Kletečná (706 m n. m.) a Lipská hora (688 m n. m.). Dále zde jsou čedičové příkrovy, namátkou Hradišťany (752 m n. m.) či Ostrý (719 m n. m.) u Červeného Újezdu na území okresu Teplice.

Naproti tomu pro Verneřické středohoří je mírně zvlněná plošina a jsou pro něj typické dlouhé hřbety. Zdejšími nejvýznamnějšími vrcholy jsou Buková hora (683 m n. m.) , Varhošť (639 m n. m.) a Sedlo (726 m n. m.).

K bližšímu poznání této oblasti přispěl jeden z nejvýznamnějších evropských vulkanologů profesor Josef Emanuel Hibsch (1852 – 1940), který sestavil první geologické mapy Českého středohoří.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz