Domů     .Top
Nadešel už konečně čas kryptoměn i v ČR?

komerční sdělení

Co je to bitcoin (BTC) a jak vlastně funguje?

Bitcoin je digitální měna. Můžeme se setkat i s výrazy virtuální či elektronická měna. Bitcoin byl vytvořen v r. 2008 programátorem užívajícím pseudonym Satoshi Nakamoto.

K jeho vytváření slouží  Peer to Peer síť, jejíž uživatelé potvrzují probíhající transakce. K zabezpečení je využito podepisování transakcí pomocí tzv. privátního klíče, který je součástí bitcoinové adresy.

Veškeré transakce jsou ověřovány decentralizovanou sítí „uzlů“ a následně potvrzeny „těžaři“. Těžaři jsou ti, díky kterým vše funguje. Pokud totiž někomu posíláte nebo od někoho přijímáte bitcoiny, musí tuto transakci někdo potvrdit.

Sítí probíhají každou hodinu tisíce transakcí. Ty se zahrnují do tzv. bloků (blockchain). Úkol těžaře je pomocí složitých výpočtů najít určité číslo, které bude menší než aktuální složitost sítě Bitcoin.

Za těžbu bitcoinů potom dostává „odměnu“ za potvrzení bloku právě v podobě bitcoinů. Tento systém zajišťuje, že každý může utratit jen ty bitcoiny, které vlastní a nelze tak jedny a ty samé utratit dvakrát.

 Díky tomu bitcoiny nelze falšovat – právě transakční síť všech počítačů, které jsou do ní zapojeny, ověřuje jedinečnost každé platební operace.

V čem spočívají výhody BTC oproti standardním měnám?

Primární výhoda Bitcoinu je skutečnost, že je decentralizovaný. Peníze se posílají přímo a ihned, bez prostředníků, bank, kreditních společností atp. Nikdo Vás tak „nesleduje“ a nespojuje si Vaší osobu s konkrétními finančními toky.

Můžeme ho také označit za svobodný či nadnárodní. Bitcoiny můžete okamžitě poslat na druhý konec světa úplně stejně rychle jako kamarádovi, který sedí vedle vás.

Je (zatím) neprolomitelný – princip BTC sítě je zajištěn kryptografií a silným šifrováním, které je ve známém vesmíru neprolomitelné. V začátcích se dokonce neplatily ani žádné transakční poplatky. V současné době však probíhá tolik transakcí, že „malý“ poplatek je nutností.

Velkou výhodou je i směnitelnost – bitcoiny bez problémů směníte za jakoukoli jinou měnu na světě. Navíc je celý projekt open source. Projekt má tak zcela veřejné zdrojové kódy, každý se tak může podívat a zkontrolovat přesné vnitřní fungování.

Bitcoin systém tvoří de facto protiváhu proti tradičnímu finančnímu systému a tak každá finanční krize nebo pád měny, politické zvraty nebo runy na banky (hromadný výběr úspor z bank kvůli obavám o jejich budoucí existenci) jsou pro Bitcoin vždy dobrou zprávou.

Navíc stále roste. Na světě jsou miliardy lidí, z nichž BTC využívá pouhých pár miliónů. Do BTC trhu vstupují každý den další a další lidé. Je velmi pravděpodobné, že BTC bude růst ještě poměrně dlouho a kdo se o to začne zajímat v předstihu, ten pravděpodobně vydělá.

K čemu mohu bitcoin využít já?

Rychlé a levné posílání peněz do zahraničí

Bitcoin je ideální prostředek pro rychlé převody prostředků na velké vzdálenosti. Podmínkou je, že i protistrana má přístup k internetu, bitcoinovou peněženku a možnost Bitcoiny v místě směnit za peníze.

Platby za zboží a služby

Platit Bitcoinem je jednoduché, rychlé a levné. I v České Republice je již spousta míst, kde můžete Bitcoinem platit. Pro aktuální přehled se můžete podívat na stránku www.coinmap.org

Přijímání BTC jako platidla za své zboží a služby

Přijímat platby za zboží v Bitcoinech už není složité. Ve svém účetnictví nemusíte kvůli tomu provádět žádné revoluční změny. Neznamená to ani, že si přijaté Bitcoiny musíte ponechat. Nepotřebujete ani žádné zvláštní znalosti.

Na trhu již existují aplikace, díky nimž můžete elegantně Bitcoiny přijímat. Platby v korunách pak dostáváte rovnou na svůj účet. V praxi jen na platebním terminálu uvedete účel nebo ID platby a zadáte prodejní cenu v korunách.

Aplikace pak automaticky přepočítá obnos na Bitcoiny dle aktuálního kurzu a vygeneruje zákazníkovi QR kód obsahující všechny potřebné platební instrukce. Zákazník si pak jen bitcoinovou peněženkou kód naskenuje a platbu potvrdí.

Obchodník obdrží potvrzení o provedení transakce a zboží vydá. Na pozadí mezitím probíhá automatický převod Bitcoinu na peníze a zaslání platby na obchodníkův účet. Protože přepočet částky v korunách na Bitcoiny, platba v Bitcoinech a směna Bitcoinu zpět na koruny probíhají téměř v jeden okamžik, je velimi málo pravděpodobné, že by obchodník na volatilitě kurzu Bitcoinu tratil.

Co je Arbolet?

https://www.youtube.com/watch?v=zJ4j8a6HdMg

Arbolet je největší bitcoinovou i kryptoměnovou komunitou v ČR. Mimo jiné Arbolet zvítězil v anketě serveru bitcoinonline.cz jako nejlepší a českými uživateli nejpoužívanější BTC peněženka.

Zástupce Arboletu a jeden ze zakládajících členů vystupující pod nickem ARBX7 se vyjádřil takto:

„Naším záměrem je vytvořit alternativní, ale stabilní mikroekonomický systém, který bude sloužit rozsáhlé komunitě členů. Postupně lidem dokazujeme, že banky nejsou jedinou cestou a také, jak se dá v dnešní době jednoduše pracovat s kryptoměnami, které jsou už celosvětově na vzestupu.

Počátečním cílem Arboletu bylo vytvoření největší BTC komunity a nejpropracovanějšího kryptoměnového nástroje v ČR. Současným cílem je pak vytvořit uzavřený kruh v novém Česko – Slovenském virtuálním mikroekonomickém systému, kde už nebude zapotřebí bank a státního dohledu. Jinými slovy už žádné omezování prostřednitvím libovolných institucí.

Především se pak jedná o česko-slovenský internetový nástroj, který kromě možnosti bezpečného uložení prostředků v CZK či BTC poskytuje i vlastní platební bránu a platební procesor v rámci sítě Arbolet bez poplatků. Arbolet napomáhá díky svému přívětivému grafickému rozhraní svým uživatelům v oblasti zabezpečení a vedení anonymního účtu v BTC i Kč.

Arbolet peneženka totiž poskytuje možnost vlastnit účet, aniž byste museli prokazovat svou totožnost. Lidé se často poohlížejí po službě, která by umožňovala anonymní založení účtu nebo anonymní transakce.

Faktem totiž je, že anonymní bankovní účet není možné založit u žádné banky, ani v zahraničí.

Arbolet Vám bude nápomocen i v oblasti sebevzdělávání se v kryptoměnách.Za zmínku určitě stojí i komunita kolem Arboletu s širokou členskou základnou, která zpracovává v ticketovém systému obecné otázky nových členů a takříkajíc jim pomáhá s prvními krůčky.Konkurenční výhoda služby Arbolet je poměrně prostá, v současné době žádná konkurence neexistuje a Arbolet je také jedinou platformou v češtině.

Kde Bitcoiny pomáhají?

Arbolet pomáhá tam, kde stát a systém není schopen pomoci těm, kteří pomocnou ruku opravdu potřebují – tělesně i mentálně zdravotně postiženým, seniorům, nemocným, opuštěným dětem, sirotkům, matkám v nouzi.

Podmínkou je skutečně transparentní využití finančních prostředků – kolik, kde a za co. V rámci komunity může každý přispět kolik uzná za vhodné na libovolný projekt a to jednoduše přímo na jejich Arbolet účet.

Máte-li nějaký charitativní projekt, co byste rádi podpořili, určitě nám napište a bude jim založen transparentní Arbolet účet pro případně dary Vaše nebo dalších členů.

Slovo závěrem? Arbolet je komplexní nástroj jak pro ty, kteří chtěji do kryptoměn začít pronikat a postupně se s nimi seznamovat, tak i pro ostřílené a zkušené znalce.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz