Domů     .Top
Stane se Lipno znovu rájem dravých candátů?
Václav Roman 30.8.2017

Průzkum odborníků z Biologického centra Akademie věd ČR, kteří spolupracují s  Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu, bezprostředně navazuje na průzkum v minulém roce, který ukázal povzbudivé výsledky. Nabízí se otázka, zda se Lipno znovu stane rájem těchto dravců.

Zvýšila se potravní základna pro candáta, kterou tvoří kaprovité a okounovité ryby (včetně candáta), a jednak se oproti letům 2008-2012 pět až desetkrát zvětšilo množství plůdku candáta.

„Máme k dispozici srovnávací údaje z let 2008-12, kdy byly celkové rybářské úlovky candáta jen zlomkem původního stavu a candát na Lipně rostl velmi pomalu. Analýza loňských údajů ukázala výrazné zlepšení rychlosti růstu,“ říká Jan Kubečka, ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Ochránit dravé ryby v Lipně měl kromě vyhlášení rozsáhlých chráněných rybích oblastí a dalších opatření především zákaz lovu na nástražní rybku menší než 20 cm, platící od r. 2009. Od roku 2016 byl tento zákaz zmírněn na minimální délku nástražní rybky 15 cm a úlovky sportovních rybářů stouply.

Cílem nynějšího průzkumu je rovněž prověřit, jak se zmírnění ochranných opatření projevilo a zda populace unese dlouhodobě zvýšený odlov.¨.

Dvacetičlenný tým odborníků prozkoumá celou plochu nádrže od přítoku až k hrázi za pomoci moderní techniky, vč. nejrůznějších lovných sítí, echolotů a sonarů.

Po důkladném zmapování a následných analýzách stavu populace candáta a jeho potravní základny budou navržena doporučení pro obhospodařování lipenské nádrže. Mezi ně patří např. úpravy pravidel rybolovu, návrhy vysazování ryb či výpočty očekávané produkce.

Vědci budou také analyzovat celkové složení rybí obsádky včetně potravní základny nedravých ryb a plůdkových společenstev. Výsledky analýz využijí i v rámci mezinárodního projektu ClimeFish, který přinese dlouhodobé předpovědi pro mořskou i sladkovodní produkci ryb v závislosti na změnách klimatu a dalších vlivech lidské činnosti.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz