Domů     .Top
Proč byste se měli zajímat o kryptoměny

komerční sdělení

Technologie, která má potenciál změnit nejen svět financí, se velmi rychle rozšiřuje. Jmenuje se blockchain.

Internet používáme už zhruba 20 let, přičemž jeho největším přínosem doposud bylo, jak změnil naše způsoby komunikace. Najednou jsme všichni téměř v neustálém kontaktu, a co je nejdůležitější, stojí to minimální peníze.

K e-mailům se přidali různé sociální sítě, do mobilů a počítačů jsme si instalovali aplikace na chatování, sdílení fotografií a videií, a to vše v reálném čase pouze za cenu internetového připojení. Internet tak přenesl komunikaci do 21. století.

Ale co finance a převody peněz? Zatímco poslat někomu zprávu, obrázek nebo video kamkoliv na světě trvá pár sekund a za samotný přenos většinou nic neplatíme, poslat někomu peníze trvá v rámci stejné země při nejmenším hodiny, do zahraničí pak dny.

A co je nejhorší, zahraniční převody stojí poměrně hodně peněz a většinou dopředu nemáte jistotu, kolik si zprostředkující banky naúčtují na poplatcích.

Finanční převody tedy stále zůstaly na úrovní 20. století. Jak z toho ven?

Přichází kryptoměny

Problém u finančních převodů je ten, že doposud jste potřebovali někoho, komu můžete věřit, že vaše peníze předá adresátovi. Většinou je to vaše banka, která pak musí věřit dalším bankám, přes které peníze do zahraničí pošle. Za tuto důvěru a úkony se platí poplatky, a jak už bylo řečeno, ne zrovna malé.

S pomocí internetu to lze ale vyřešit elegantněji, rychleji a levněji. A paradoxně při tom můžeme využít nedůvěru, kterou mezi sebou máme, když jde o peníze. Řešení se jmenuje blockchain, což je zjednodušeně řečeno kombinace distribuované databáze a kryptografie.

Technické detaily by mohly leckoho zmást, takže bude jednodušší si to vysvětlit následovně. Představte si, že to, kolik máte peněz na účtu, není zapsáno v jedné databázi vaší banky, ale v databázi, jejíž kopie jsou roztroušené po obrovském množství počítačů po celém světě a šifrované.

Taková databáze obsahuje údaje o všech účtech a o všech převodech, které kdy byly uskutečněny. Klíč ke svému účtu máte jen vy, takže nikdo jiný nemůže zadat příkaz k převodu peněz, nikdo vám nemůže strhávat žádné peníze bez vašeho souhlasu a tak dále.

Jakmile dáte příkaz k převodu peněz, algoritmy sítě zkontrolují ve určitém počtu kopií databáze, že tyto peníze skutečně máte na účtu, a pokud ano, příkaz uskuteční. A to všechno se opět zapíše do té samé databáze, která existuje třeba ve stovkách tisící kopií.

Výhody takové sítě jsou zcela jasné, především je velmi bezpečná. Nejen kvůli šifrování, ale také kvůli tomu, že databáze obsahující všechny záznamy má své kopie na velkém množství počítačů po celém světě.

Takže i kdyby se někomu podařilo napadnout jeden či více počítačů a přepsat záznamy, ostatní uzly sítě řeknou kdepak, tyto údaje nesouhlasí s drtivou většinou ostatních počítačů.

Každý uzel ví všechno o všech, takže zmanipulovat síť by znamenalo ve stejnou chvíli se nabourat do všech počítačů sítě a přepsat záznamy, což se považuje za nemožné. Záznamy v blockchainu jsou považované ze nezmanipulovatelné, přičemž bonusem je, že jsou nezávislé na jakékoliv centrální autoritě.

Převody v takové síti jsou pak samozřejmě rychlé, trvají jen pár sekund nezávisle na tom, kam na světě peníze posíláte. A jsou relativně levné, poplatky jsou minimální.

Co to znamená pro nás

Digitální měny založené na blockchainu neboli kryptoměny začínají měnit náš svět, v čele s bitcoinem, ethereem, ripplem a litecoinem.

Jako první to zřejmě pocítíme na finančních převodech, i když to může ještě pár let trvat. Ale evidovat vlastnictví lze pomocí této technologie u mnoha věcí, nejen u peněz. Kryptoměny eliminují potřebu centrální autority, které věříme, a to změní svět.

Na kryptoměnách vzniká v současnosti mnoho projektů a experti přirovnávají jejich boom k tomu, co se dělo s internetovými firmami na konci 90. let. Do projektů založených na digitálních měnách lze investovat peníze a výnosy můžou být poměrně rychlé velké, slouží k tomu tak zvané ICO (Initial Coin Offering).

Ale je třeba si uvědomit, že takové investice jsou riskantní, proto je třeba pečlivě analyzovat a riskovat jen takové peníze, které si můžeme dovolit ztratit.

Spekulovat na divoké pohyby cen kryptoměn lze pochopitelně také prostřednictvím investičních nástrojů, jako jsou binární opce nebo CFD. U nich je výhodou, že je možné si vše vyzkoušet nanečisto na demo účtu.

A konečně poslední možností je nakupovat kryptoměny přímo na burzách, ale to už bude bez testovacího účtu, takže jde o nástup rovnou do ostrého prostředí, což je lepší udělat až po získání určitých zkušeností.

Kryptoměny jsou součástí nové technologie a je s nimi spojeno mnoho novinek, které je třeba pochopit a vstřebat, pokud se chceme stát úspěšnými investory. Jedná se však o výjimečnou příležitost, která stojí za pozornost.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz