Domů     .Top
Evropané vypustili další družice
Martin Janda 15.8.2017

Ve středu 2. srpna ráno vypustila společnost Arianespace raketu Vega nesoucí dvojici družic dálkového průzkum Země pro Itálii, Francii a Izrael.

Ke startu desáté rakety Vega došlo z evropského kosmodromu v Kourou (stát Francouzská Guayana) 2. srpna v 1:58 h GMT (3:58 h středoevropského času, 22:58 h času místního – ale to bylo ještě 1. srpna).

Mise trvala 97 minut, přičemž v jejím rámci byly na plánované oběžné dráhy dopraveny družice Optsat-3000 a Venμs.

Optsat-3000 bude poskytovat italskému Ministerstvu obrany globální snímky ve vysokém rozlišení. Hmotnost družice je 368 kg, přičemž od nosiče byla uvolněna ve 42. minutě letu. Satelit Venμs vážící 264 kg byl vypuštěný na samostatnou dráhu o 49 minut později.

Venμs (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite) je projekt sponzorovaný Francií a Izraelem, jehož cílem je jednak studování vegetace a životního prostředí, jednak demonstrace nového elektrického pohonného systému.

Družice Optsat-3000 má navrhovanou životnost sedm let, Venμs pak čtyři a půl roku. Let VV10 znamenal premiéru pro nový odlehčený aerodynamický kryt nosné rakety Vega. Jeho úkolem je chránit vynášený náklad během cesty do vesmíru.

Vyvinutý byl v rámci programu ESA LEAP (Launchers Exploitation Accompaniment Programme) a vyvinutý firmou RUAG Space Switzerland, přičemž italská ELV byla hlavním kontraktorem. Nově vyvinutá technologie byla poprvé odzkoušena při startu Ariane 5 dne 28. června 2017.

Nová struktura aerodynamického krytu je tvořena menším množstvím konstrukčních panelů a neobsahuje kovové spoje. Nový kompozitní materiál a zlepšený výrobní proces snížily produkční cenu.

Navíc byly provedeny modifikace startovací rampy, které během tohoto letu snížily akustické zatížení; tedy tlak vyvolaný zvukovými vlnami na náklad při startu. Vzniká, když se plameny prvního stupně setkají s obslužnou konstrukcí rampy.

Změny využily počítačový model akustického prostředí při startu, který byl vyvinutý na základě výměny informací o nosičích mezi ESA a NASA. Letová i pozemní měření provedená v rámci této mise pomohou dále upravovat vylepšení.

Hmotnost nákladu při tomto startu rakety Vega byla 982 kg. Z toho na obě družice připadalo 672 kg, na palubní adaptéry a podpůrné konstrukce pak zbytek.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz