Domů     .Top
Čeští vědci řeší, jak ušetřit vodu
Martin Janda 8.8.2017

Byť Česká republika není subsaharskou zemí, i jí začíná trápit nedostatek vody. Z části za to mohou klimatické změny, z části geografická poloha na „střeše“ Evropy, z části pak špatné hospodaření s vodou, nejen v zemědělství či v průmyslu, ale i v privátním sektoru..

Moderní zařízení schopné vyčistit v budovách tzv. šedou vodu pro další

použití, a šetřit tak přírodní zdroje, vyvinuli výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně.

Takzvaná šedá voda z budov je odpadní voda bez produktů lidského metabolismu – ideálně ta část, která pochází ze sprch. Vyvinuté zařízení funguje tak, že se voda mechanicky předčistí a pak biologicky vyčistí na úroveň dešťové vody. Zařízení dokonce i vodu hygienicky zabezpečí a to díky filtraci na odtoku.

Unikátnost je především v tom, že je sloučena separace bakterií nutných pro biologické čištění a hygienické zabezpečení vody filtrací na membránách a v tom, jak jsou membrány regenerovány. Výsledkem je voda hygienicky zabezpečená a při tom neobsahující chlor. A je tedy snadno využitelná například na závlahu.

Podle profesora Jörga E. Drewse z Technické university v Mnichově, který je zároveň předsedou odborné skupiny International Water Association pro recyklaci odpadních vod a který nedávno přednášel o této problematice v Praze, opětovné využívání odpadních vod je ve světě již zcela běžné.

Praktikuje jej například více než 80 % států USA. Například v Kalifornii se vyčištěná odpadní voda používá v zemědělství a zahradnictví pro závlahu, v průmyslu, ale i pro doplnění rezervoárů podzemních vod nebo pro rekreaci.

V některých zemích je využívání šedých vod v určených budovách již přímo nařízeno, v Japonsku například pro splachování toalet. V Evropě se použití šedých, nebo i dešťových vod začíná teprve diskutovat a zavádět.

„Nutností se tyto systémy stávají v jižní Evropě, kde se v řadě oblastí začíná projevovat nedostatek pitné vody a tyto systémy jsou levnější než úprava vody mořské. Objevují se i v projektech administrativních budov a hotelů ve střední Evropě,“ řekl předseda Technologické agentury ČR Petr Očko.

V České republice podle něho zatím chybějí širší zkušenosti, ale i základna příslušných předpisů. Jsou už ale investoři, kteří především dešťovou vodu ve svých firmách v Česku úspěšně zpracovávají. „Je to například dánský výrobce známé stavebnice Lego v budovách své továrny ve středočeském Kladně,“ připomněl Petr Očko.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz