Domů     .Top
Železná rybka pro pevné zdraví!
Mirka Filipová 28.7.2017

Nedostatek železa je jednou z nejčastějších příčin chudokrevnosti. Na světě jí trpí asi 3,5 miliardy lidí. Ohroženy jsou zejména těhotné ženy a děti v předškolním věku. Odborníci z Kanady přišli na efektivní a levný způsob, jak zvýšit přísun železa v rozvojových zemích, kde je problém nejzávažnější..

Jedním z nejrozšířenějších výživových problémů je nedostatek železa, více než dvě miliardy lidí na celém světě má v krvi hladinu tohoto prvku tak nízkou, že způsobuje vážné zdravotní problémy. Nejčastějším příznakem jsou závratě a únava, deficit železa ale může vést až ke snížení kognitivních schopností, infekcím a v extrémních případech i k úmrtí.

Na následky chudokrevnosti způsobné nedostatkem železa ročně zemře více než 800 000 lidí. V rozvinutých zemích se tento zdravotní problém dá snadno napravit potravinami bohatými na chybějící prvek, jako je například červené maso, vejce nebo listová zelenina.

Běžně dostupné jsou i potravinové doplňky, zejména tablety s obsahem železa. Závažnou zůstává otázka v rozvojových zemích, kde je přístup ke kvalitním potravinám a lékům stále omezený. Kanadští vědci proto přišli s inovativním a levným řešením, které by mohlo nedostatek železa hlavně v subsaharské Africe vyřešit – do domácností distribuují čisté železo ve tvaru rybky.

V čem spočívá kouzlo rybí polévky?

Železná rybka má snadné použití. Jednoduše se vloží do hrnce, kde se vaří jídlo či převařuje voda. Železo se takto uvolní do potravin a vody, a po konzumaci se zvýší jeho hladina v krvi. Poté se rybka jednoduše opláchne a může se použít znovu, odborníci udávají její životnost na 5 let.

K ještě lepšímu účinku rybky jsou ženy poučovány, aby do jídel přidávaly citrusy. Kyselina askorbová, známá jako vitamín C, která se nachází v citrusech, totiž podporuje vstřebávání železa. V Kambodže, kde vědci s projektem začali, se v místní kuchyni běžně používají limetky a jiné citrusové plody, osvěta proto v tomto ohledu nebyla složitá.

V Kambodže již proběhly dvě studie zabývající se vlivem železné rybky na zlepšení zdravotních problémů. V obou případech se ukázalo, že kolem 90% lidí, kteří při vaření pravidelně používali tuto speciální přísadu měli hladinu železa vyšší než kontrolní skupina, jež rybku nepoužívala.

Odborníci tedy byli schopni dokázat, že minimálně krátkodobě je nová metoda schopna vyřešit chudokrevnost způsobenou nedostatkem železa.

Cihla i hrnec selhaly

Inovativní řešení chudokrevnosti není prvním pokusem, jak levně a snadno pomoci lidem trpícím nedostatkem železa. Odborník na výživu Christopher Charles, který žije v Kambodži a dlouhodobě se anémií zabývá, už v minulosti přišel s podobnou myšlenkou.

Venkovským rodinám poskytoval čisté železo ve formě malých cihliček, které mely být stejně jako rybky vyvařovány ve vodě. Ukázalo se ovšem, že africkým ženám se příčilo vkládat do potravy tuto novinku, a hranatý kus železa spíše využívaly jako zarážku na dveře.

Řešení měly také už dříve přinést železné hrnce. Pro místní obyvatele zvyklé na hliníkové nádobí byly ale moc těžké a také více náchylné ke rzi. Charles se proto rozhodl vyzkoušet železo ve formě ryby, která je v Kambodži symbolem štěstí.

Ukázalo se, že se nápad ujal. Kromě úspěchu v možném řešení globálního problému byl tým odborníků odměněn i cenou na Mezinárodním festivalu kreativity v Cannes za nejlepší inovaci. V blízké budoucnosti by vědci rádi rozšířili distribuci do celé subsaharské Afriky i jihovýchodní Asie.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz