Domů     .Top
Egypt se pyšní největší pouští a sochou světa, přesto turisty nejvíce lákají pyramidy

komerční sdělení

Většina turistů se vydává do Egypta na dovolenou především za odpočinkem. Středozemní a Rudé moře, luxusní hotelové resorty a teplé počasí láká ke koupání, k opalování a k relaxování. Egypt toho ale nabízí mnohem více.

Zajímavá historie stojí nejen za zmínku, ale i za podívání. .

Egypt, to jsou hlavně pyramidy, poušť a řeka Nil. Milovníci egyptské historie ví, že v severní Africe je toho k vidění opravdu mnoho, a tak dovolenou v Egyptě volí raději tu poznávací.

Sahara se každoročně zvětšuje o čtyři fotbalové hřiště

Egyptská civilizace sahá až ke třem nejstarším velmocím světa, i přestože starověká kultura postupem času vymizela, stále je možné v této africké zemi obdivovat nespočet historických památek.

Turisté nejčastěji navštěvují chrám v Luxoru, pohřebiště v Údolí králů nebo chrámový komplex v Karnaku. Ti, kteří před historií raději dávají přednost přírodě, pak vyráží na Saharskou poušť.

Zajímavostí, že Sahara se každoročně zvětšuje o 6 070 m2, což odpovídá zhruba čtyřem fotbalovým hřištím. Další známá poušť se rozprostírá na Sinajském poloostrově, kde se nachází i nejvyšší hora Egypta Hora svaté Kateřiny. V nejjižnějším cípu poloostrova je pak také jeden z nejoblíbenějších turistických resortů Sharm El Sheikh.

I přes krásnou přírodu jsou stále největším egyptským lákadlem pyramidy. Ty jsou součástí sedmi divů světa a fascinují miliony lidí na celé zeměkouli.

Pyramidy jsou důmyslně propojeným rozsáhlým komplexem

Tvar starých pyramid je inspirován paprsky slunce. Velká pyramida v minulosti dokonce zářila do okolí na tolik, že byla přezdívána „Světlem.“

Dodnes Pyramidy v Gíze představují stavbu opředenou mnoha nezodpovězenými otázkami. Jak je možné, že Egypťané bez velké techniky zvládli postavit něco tak monstrózního?

Vždyť Velká pyramida v Gíze je postavena na ploše 55 037 m2 a z více jak 6 000 000 tun kamenných bloků. Přitom každý kamenný blok byl precizně opracován a vážil kolem 200 tun. .

Ač se na první pohled pyramidy zdají jako samostatné stavby, opak je pravdou. Důmyslné propojení dělá z pyramid rozsáhlý komplex. Co se počtu pyramid týká, pak Egypt ale nevede. Více pyramid je k vidění v sousedním Súdánu.

5 egyptských „NEJ“

Největší Chuvevova pyramida je tvořena 2 300 000 vápencovými skalami.

Sfinga je největší sochou na světě, která je vytesána z jednoho kusu Dlouhá je 74 metrů, široká 6 metrů a vysoká 21 metrů.

Káhira je hlavním městem Egypta a zároveň i největším a nejlidnatějším městem v Africe. V samotné Káhiře žije kolem 12 000 000 obyvatel.

Hurghada je největším egyptským turistickým centrem, ve kterém žije zhruba 262 000 obyvatel.

Nil je druhou nejdelší řekou na světě. Řeka je dlouhá 6 671 kilometrů.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz